7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις για ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους ψυχαγωγίας

Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις για ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους ψυχαγωγίας

Εκτός από τις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, ποινές και πρόστιμα θα επιβάλλονται και στους πελάτες που θα μπαίνουν σε αμιγείς χώρους, αλλά θα είναι ανεμβολίαστοι. Τα πρόστιμα θα είναι 300 ευρώ εφόσον δεν επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ αν κάνουν χρήση πλαστού πιστοποιητικού το ποσό θα ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές αφήνουν παράθυρο ακόμη και για τροποποίηση των παραπάνω αποφάσεων, ανάλογα πάντα με την εξέλιξη της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», καθώς ο στόχος είναι να μπει φρένο στην αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ένα σενάριο, η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα και αντί για την επόμενη Πέμπτη 15 Ιουλίου, να τεθούν σε ισχύ από τις 22 Ιουλίου. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρχει ακόμα καλύτερη εικόνα όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο το άνοιγμα των κλειστών χώρων να αφορά μόνο στους εμβολιασμένους.

Να υπάρχουν, δηλαδή, μόνο αμιγείς χώροι εστίασης και διασκέδασης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πληρότητα 80% και τους επιχειρηματίες να προορίζουν τους ανοιχτούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Επίσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μεικτούς, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να έχουν στην είσοδό τους ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μεικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Με τη σήμανση οι οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν όχι μόνο ποιες επιχειρήσεις ανήκουν σε ποια κατηγορία αλλά και εάν έχουν υποπέσει σε κάποια παράβαση, ενώ θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr να ενημερωθούν εάν το κατάστημα το οποίο θέλουν να επισκεφτούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτής λειτουργίας.

Μάλιστα στο πλαίσιο επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται εάν η επιχείρηση που επιθυμούν να επισκεφτούν έχει παραβιάσει τα ανωτέρω μέτρα.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών

Όσον αφορά τον τρόπο ελέγχου των εγγράφων που θα διαθέτουν οι πολίτες για την είσοδό τους στο χώρο ψυχαγωγία, τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα barcode των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.

Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις: Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό, κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορονοϊού και κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα όρια πληρότητας που έχουν δηλωθεί θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες υψηλά πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ και θα αναστέλλεται η λειτουργία του καταστήματος για επτά έως 15 ημέρες, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου. Εφόσον υποπέσουν στην ίδια παράβαση το κατάστημα θα κλείνει και θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.

Τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων θα έχουν οι αστυνομικές αρχές, η δημοτική αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθώς και κρατικές υπηρεσίες (ΣΕΠΕ, γ.γ Προστασίας καταναλωτή, γ.γ Πολιτική Προστασίας).