Αυτός είναι ο χάρτης των ανεμβολίαστων Ελλήνων

Αυτός είναι ο χάρτης των ανεμβολίαστων Ελλήνων

Οκτώ στους δέκα νέους ηλικίας 18-24 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το ίδιο ισχύει για ένα στα δύο άτομα ηλικίας 25-49 ετών. Το μεγάλο καμπανάκι όμως χτυπάει για την ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών, όπου τέσσερις στους δέκα πολίτες είτε έχουν κάνει μόνο μία δόση, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, όπως και για τους 80 ετών και άνω. Εδώ, αυτοί που δεν έχουν ακόμη ανοσιοποιηθεί ανέρχονται σε τρεις στους δέκα.

Ο χάρτης των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας είναι χαρακτηριστικός και εξηγεί τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί υγειονομικές αρχές και κυβέρνηση, προκειμένου να πείσουν όλους εκείνους που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, είτε δεν έχουν σπεύσει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό, είτε επιμένουν να γυρίζουν την πλάτη στο εμβόλιο.

Τα στοιχεία προέρχονται από την πανευρωπαική πλατφόρμα του ECDC, αναδεικνύουν τις γκρίζες ζώνες του προγράμματος, όπως αυτές καταγράφονται και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις (Pulse), ποιες κατηγορίες έχουν προχωρήσει και ποιές έχουν μείνει πίσω, καθώς επίσης που πρέπει να δοθεί το βάρος της εκστρατείας «πειθώ».

Μη εμβολιασμένο παραμένει το 30,20 % άνω των 80 ετών

Γκρουπάροντας τους πολίτες ανά ηλικιακά γκρουπ, προκύπτει ότι στις ηλικίες άνω των 80 ετών, μη εμβολιασμένο παραμένει το 30,20 %. Ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σε αυτήν την ομάδα ο εμβολιασμός θα έπρεπε να είχε αγγίξει το 100%, δεδομένου ότι αφορά άτομα ευπαθή που εφόσον κολλήσουν την λοίμωξη έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ακόμα και να χάσουν τη μάχη.
 
Στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα των 70 με 79 ετών ένα ποσοστό 21,20% παραμένει μη εμβολιασμένο και αυτό το ποσοστό είναι και το μικρότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα ανά ηλικιακό γκρουπ.

Στην ηλικία των 60 έως 69 ετών μη εμβολιασμένο είναι το 25,90% ενώ στην ηλικία των 50 με 59 ετών μη εμβολιασμένο είναι το 36,20%, επίσης απαράδεκτα υψηλό ποσοστό δεδομένου ότι ο εμβολιασμός σε αυτή την ομάδα έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Επιπλέον αυτή η ομάδα περιλαμβάνει ανθρώπους οι οποίοι είναι παραγωγικοί  και πολύ ενεργά μέλη της κοινωνίας, ανθρώπους  που κυκλοφορούν, εργάζονται, διασκεδάζουν ταξιδεύουν, και συνεπώς εκθέτουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν την λοίμωξη COVID. 


Στην επόμενη ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών στην μεγάλο γκρουπ των 25 ως 49 ετών παραμένει μη εμβολιασμένο το 55,20%  των πολιτών ένα υψηλό ποσοστό  καθώς πρόκειται για άτομα που βρίσκονται στην κορύφωση της παραγωγικής τους ζωής, ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κατηγοριοποίηση του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου και πρόληψης  λοιμωδών νοσημάτων περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο  τους πλήρως εμβολιασμένους σαν εμβολιασμένα άτομα και όχι αυτούς που έχουν κάνει την μία δόση ούτε όσους έχουν κλείσει ραντεβού.


Μόλις το 16,5% 18 έως 24 ετών είναι εμβολιασμένο
 

Τώρα στην ηλικιακή ομάδα των 18 έως 24 ετών τα ποσοστά είναι πραγματικά απογοητευτικά: Εμβολιασμένο  είναι μόλις το 16,5%  γεγονός που σημαίνει ότι το 83,5% είναι ανεμβολίαστα άτομα ωστόσο εδώ θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το γεγονός ότι για τους 18αρηδες η πλατφόρμα άνοιξε πιο πρόσφατα. 

Τέσσερις στους δέκα 50 έως 59 ετών είναι ανεμβολίαστοι

Το μεγάλο καμπανάκι χτυπάει για την ηλικιακή ομάδα των 50 έως 59  ετών όπου έχουμε 4 στους 10 πολίτες μη εμβολιασμένους και στους 80 ετών και άνω που παρότι έχουνε προβληθεί σποτ στην TV, έχει γίνει εθνική εκστρατεία πειθούς,  έχει βγει η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμώξεων Μαρία Θεοδωρίδου πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών πολλές φορές να παρακαλέσει δημοσίως μέσα από το Υπουργείο Υγείας  τον παππού και τη γιαγιά να εμβολιαστούν,  ωστόσο τρεις στους 10 παραμένουν μη εμβολιασμένοι.

56,1 % του ενήλικου πληθυσμού να έχει κάνει έστω τη μία δόση εμβολίου

Τώρα  στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των εμβολίων COVID  είναι στο ίδιο επίπεδο με την Αυστρία και την Ιρλανδία, με το 56,1 % του ενήλικου πληθυσμού να έχει κάνει έστω τη μία δόση εμβολίου και το 44,7 % του ενήλικου πληθυσμού να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Συνολικά στη χώρα μας έχουμε πάρει από τις τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες που διαθέτουν εγκεκριμένα COVID εμβόλια 11.220.520 δόσεις,  ενώ στον κόσμο έως τώρα έχει κάνει μία δόση το 24,7 % του παγκόσμιου πληθυσμού.


 
Παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί 3,30 δισεκατομμύρια δόσεις  και πλέον χορηγούνται  33,20 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα, ωστόσο στα φτωχά κράτη έχει εμβολιαστεί μόλις το 1%  του πληθυσμού με τον καθηγητή Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρη Γεροτζιάφα  για μας θυμίζει ότι για να υψώσουμε τείχος προστασίας απέναντι στην πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα αλλά και σε άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να προκύψουν (και σε άλλες μεταλλάξεις που ήδη μας απασχολούν όπως είναι η Έψιλον, η Κάππα και η Λάμδα) πρέπει να είναι εμβολιασμένο το 80%  του παγκόσμιου πληθυσμού. Κάτι που φυσικά φαίνεται να ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας με τον φόβο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια μετάλλαξη που θα παρουσιάσει ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα εμβόλια να σιγοκαίει σαν σπίθα φόβου στο μυαλό μας….