7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Κορονοϊός - Σύψας: Ένα ακόμη χρόνο συντροφιά με την πανδημία

Κορονοϊός - Σύψας: Ένα ακόμη χρόνο συντροφιά με την πανδημία
AP Images

Την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας για ιδιαίτερα δύσκολο φθινόπωρο, που θα πλήξει ιδιαίτερα τους ανεμβολίαστους.

Ο καθηγητής, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», αναφέρθηκε στην ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως είπε, το φθινόπωρο θα ζήσουμε πολύ δύσκολη φάση. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και ως εκ τούτου, θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που θα οδηγηθεί στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.

«Οι νέες ηλικίες αυτή τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος Δέλτα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, ίσως και εντός του Ιουλίου. Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει γύρω στα μέσα Αυγούστου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεπώς, μετά το φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα έχουν αποκτήσει αντισώματα. Σύμφωνα με τον Ν. Σύψα, με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί τείχος ανοσίας και θα τελειώσουμε με την πανδημία.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα, έκανε λόγο για «επέλαση» της παραλλαγής «Δ» που όπως είπε είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με δείκτη αναπαραγωγής που πλησιάζει το 7. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός ιός είχε δείκτη αναπαραγωγής μεταξύ 2 και 3.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το 40% των πλήρως εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. «Επομένως το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ κακή ιδέα» το να βγάλουμε τη μάσκα τώρα που η πανδημία ξαναμπαίνει σε εκθετική πορεία. όπως επεσήμανε, «όσον αφορά τις μάσκες είναι προφανές ότι συνεχίζουμε να τις φοράμε παντού, σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση βέβαια περιοχών χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν ερημικό δρόμο ή στο βουνό. Στην πόλη μέσα, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί».