O CEO της UBS ζητά από τη Βρετανία πρωτοβουλίες ώστε να παραμείνουν οι τράπεζες στο Λονδίνο

O CEO της UBS ζητά από τη Βρετανία πρωτοβουλίες ώστε να παραμείνουν οι τράπεζες στο Λονδίνο

Ο επικεφαλής της UBS, ενός από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της Ευρώπης, επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση που δεν έχει ενθαρρύνει τις τράπεζες να παραμείνουν στο Λονδίνο μετά το Brexit, προβλέποντας ότι σύντομα πολλές θα ενεργοποιήσουν τα σχέδιά τους να μεταφέρουν αλλού τις δραστηριότητές τους.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματικά δεν συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία, βοηθώντας τις τράπεζες να παραμείνουν στο Λονδίνο ή να δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Sergio Ermotti. «Πράγματι βλέπω να υπάρχει ο κίνδυνος ο κόσμος να αναγκαστεί να ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.

Τα σχόλια του Ermotti υπογραμμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στους βασικούς τομείς της οικονομίας η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει χιλιάδες εργαζομένους εκτός Λονδίνου. Ο Ermotti, του οποίου η τράπεζα απασχολεί περίπου 5.000 εργαζομένους στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η UBS θα αποφασίσει εάν και πού θα μεταφέρει προσωπικό τους επόμενους μήνες.

«Το χρονοδιάγραμμά μας για τη λήψη αποφάσεων (για το Brexit) μάλλον θα είναι και πάλι….προς το τέλος του καλοκαιριού, την αρχή του φθινοπώρου, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να προετοιμαστούμε», δήλωσε.

Ο Ermotti δήλωσε ότι εξετάζει εναλλακτικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, όπως τη Φρανκφούρτη και την Ισπανία, όπου η τράπεζα έχει ήδη γραφεία. Τα κεντρικά γραφεία της UBS είναι στη Ζυρίχη, εκτός της ΕΕ.

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της UBS Άξελ Βέμπερ δήλωσε ότι περίπου 1.000 από τους εργαζομένους της τράπεζας στο Λονδίνο θα επηρεαστούν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ ο Ermotti είχε στο παρελθόν δώσει υψηλότερο αριθμό – περίπου στο 20-30% των συνολικών θέσεων εργασίας στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Στόχος μας είναι (να διατηρήσουμε) όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στη Βρετανία και να μεταφέρουμε επιλεκτικά κάποιους στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά εξαρτάται από τη βρετανική κυβέρνηση να βρει ρεαλιστικούς τρόπους για να γίνει αυτό», δήλωσε ο Ermotti.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ