Ο Αλ. Τσίπρας πανηγυρίζει για το Eurogroup και βλέπει κύμα επενδύσεων

Ο Αλ. Τσίπρας πανηγυρίζει για το Eurogroup και βλέπει κύμα επενδύσεων

Πανηγυρισμούς για την απόφαση του Eurogroup, αλλά και παραινέσεις προς τους Υπουργούς για περισσότερη δουλειά περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρας κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μετά το Eurogroup για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, υπάρχει «ένας καθαρός ορίζοντας εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας» και μάλιστα πλέον με το κλείσιμο της αξιολόγησης με την άρση της αβεβαιότητας, το ενδιαφέρον για επενδύσεις παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου κύματος!

«Τι σημαίνει αυτό. Αυτό σημαίνει ρευστότητα, ζεστό χρήμα που εισρέει στην αγορά και στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι το μόνο που «χρειάζεται, είναι ο εφησυχασμός». «Αντιθέτως, τώρα που βλέπουμε την έξοδο, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να εκπληρώσουμε αυτό το στόχο», υπογράμμισε, ενώ εξήγησε τους λόγους που η απόφαση του Eurogroup είναι θετική για την Ελλάδα.

«Πρώτον, διότι προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Δεύτερον, γιατί έγινε αποδεκτή η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» για συμπερίληψη στα μέτρα, της ρήτρας ανάπτυξης. Γαλλική πρόταση που θυμίζω όμως, ότι αποτελούσε και πάγια διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης από το 2015.

Τρίτον, η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη αλλά κυρίως κάνει δεκτό ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα μπορέσει μέσω της μόχλευσης υπαρχόντων αλλά και νέων κεφαλαίων να κατευθύνει, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διευκολύνσεις,  πόρους σε ειδικά και επιλεγμένα  επενδυτικά σχέδια.

Το σημαντικότερο όμως, στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup είναι το τέταρτο σημείο και έχει να κάνει με την συγκεκριμένη πλέον δέσμευση, για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την απόφαση για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές. Για τη δυνατότητα από το τέλος του προγράμματος και μετά, να μπορεί αυτοδύναμα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της και τις ανάγκες της», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ανάπτυξη έρχεται από τα… ομόλογα»

Ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πείσει ότι αλλάζει το κλίμα παρουσίασε ενώπιον των Υπουργών του τα στοιχεία των ελληνικών ομολόγων. Ειδικότερα, τόνισε ότι τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, λοιπόν, σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης με επιτόκιο που κυμαινόταν περίπου στο 5,5 %, ενώ εκτίμησε ότι το το επόμενο διάστημα η περαιτέρω καθοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί. «Και αυτό, αν θέλετε, αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο, έναν  ποσοτικοποιημένο δείκτη εμπιστοσύνης, με βάση τον οποίο μπορεί να επαληθεύσει κανείς αν λένε αλήθεια όλοι στην Ευρώπη που μιλούν για μια απόφαση διεξόδου ή αν λένε αλήθεια κάποιοι εδώ, κάποια στρατευμένα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση που ομιλούν για αποτυχία», είπε.

«Να ξεκολλήσουν οι φάκελοι που είναι εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας»

Μήνυμα προς τους Υπουργούς να αξιοποιήσουν το «μομέντουν» μετά την απόφαση του Eurogroup, ώστε «να εγγυηθούμε ότι η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, η ανάπτυξη, δεν θα είναι για ακόμη μία φορά, μία ανάπτυξη για τους λίγους», έστειλε ο Α. Τσίπρας. Παραλληλα, ζήτησε το προσωπικό ενδιαφέρον του κάθε υπουργού, ώστε φάκελοι που βρίσκονται στα συρτάρια, εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, να ξεκολλήσουν.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Θέλω να αναφερθώ ιδίως στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια, αλλά κυρίως θέλω να αναφερθώ στο νομοσχέδιο που θα έρθει μέχρι τα μέσα καλοκαιριού στη Βουλή και ενδεχομένως να ψηφιστεί στις αρχές του Σεπτέμβρη και αφορά στη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να δημιουργηθεί το νέο σχολείο», είπε. Επίσης, προανήγγειλε ότι θα έρθει ένα ακόμα νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Δεν θα συγκαλύψουμε τίποτα»

Την ώρα που ο Σταύρος Κοντονής «κάλυπτε» τον Π. Καμμένο για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη, ο πρωθυπουργός διαλαλούσε ότι η κυβέρνηση δεν θα συγκαλύψει τίποτε. Σε ότι αφορά, δε, την υπόθεση με το «Noor 1» μίλησε για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν όλους εμβρόντητους. «Από τη δική μας πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε δεσμευτεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποθάλψουμε, να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν και ξέπλυναν μαύρο χρήμα», κατέληξε.

Αλέξανδρος Διαμάντης