Νιγηρία: 14 νεκροί σε έφοδο της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: 14 νεκροί σε έφοδο της Μπόκο Χαράμ

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ορισμένοι από τους οποίους αποκεφαλίστηκαν, σε μια επιδρομή —η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στην ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Μπόκο Χαράμ— εναντίον ενός χωριού στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας που καταστράφηκε ολοσχερώς, δήλωσαν χθες ένας κάτοικός του κι ένας πολιτοφύλακας.

Ένοπλοι περικύκλωσαν το χωριό Καμούγια, στην πολιτεία Μπόρνο, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Άνοιξαν πυρ με πολυβόλα κι αυτόματα τουφέκια εναντίον των κατοίκων και πυρπόλησαν τον οικισμό.

Το Καμούγια βρίσκεται κοντά σε ένα άλλο χωριό, από όπου κατάγεται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Νιγηρίας, ο Τουκούρ Γιούσουφ Μπουρατάι.

«Σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) το πρωί, ορισμένοι από εμάς επιστρέψαμε στο χωριό. Βρήκαμε δεκατέσσερα πτώματα. Ορισμένοι είχαν αποκεφαλιστεί και τα κεφάλια τους είχαν αφεθεί πάνω στα κορμιά τους», είπε ένας κάτοικος του χωριού Καμούγια, ο Ιμπραήμ Μπαμπαγκάνα. «Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες. Τους θάψαμε όλους. Όλο το χωριό καταστράφηκε συθέμελα».

Ακόμη έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση. Διακομίστηκαν και νοσηλεύονται «στο γενικό νοσοκομείο του Μπίου», δήλωσε ο Μουστάφα Καρίμπε, μέλος μιας πολιτοφυλακής η οποία συνδράμει τον στρατό στις επιχειρήσεις του εναντίον της Μπόκο Χαράμ. Ο Καρίμπε επιβεβαίωσε τον απολογισμό των νεκρών.

Οι δράστες της επίθεσης «έφθασαν πεζή και με ποδήλατα περί τις 20:00» (σ.σ. περί τις 21:00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη) κι αφού σφάγιασαν τους κατοίκους «έβαλαν φωτιά σ'' όλο το χωριό», αφηγήθηκε ο Μπαμπαγκάνα.

Μαζί με άλλους κατοίκους και τους τραυματίες, εγκατέλειψαν την κοινότητα και κινήθηκαν προς την πόλη Μπίου, η οποία απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα.

Το χωριό του Α/ΓΕΕΘΑ της Νιγηρίας Μπουρατάι, όπως και το Καμούγια, όπου ζει η μητέρα του, είχαν δεχθεί επίθεση και τον Ιούλιο από τους ισλαμιστές αντάρτες. Είκοσι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και πολλά σπίτια είχαν γίνει στάχτη σε εκείνη την επιδρομή.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι επιθέσεις συνδέονται με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ο οποίος αύξησε την πίεση στη Μπόκο Χαράμ αφότου ανέλαβε» τα καθήκοντά του τον Ιούλιο, δήλωσε ο Ιμπραήμ Μπαμπαγκάνα.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Μπόκο Χαράμ θα έχει ηττηθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως είχε απαιτήσει ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι, που κατέστησε τον αγώνα εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών προτεραιότητά του.

Όμως η υπόσχεση αυτή μοιάζει πολύ δύσκολο να τηρηθεί, σημειώνουν αναλυτές. Οι επιδρομές της Μπόκο Χαράμ, παρότι καταγράφηκε μείωσή τους, συνεχίζονται στις αγροτικές περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας, ενώ οι επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι έχουν πολλαπλασιαστεί στις πόλεις τους τελευταίους μήνες. Οι νεκροί από τη δράση της Μπόκο Χαράμ ξεπερνούν τους 1.500 αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Μπουχάρι, στα τέλη Μαΐου. Από το 2009, ο απολογισμός των νεκρών της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ και των επιχειρήσεων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας για την καταστολή της υπολογίζεται πως ξεπερνά τους 17.000.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ