Νάρκη στα θεσμικά εργαλεία της ΕΕ, αναγκαία η δημοσιονομική ένωση

Νάρκη στα θεσμικά εργαλεία της ΕΕ, αναγκαία η δημοσιονομική ένωση

Ως νάρκη στα νομισματικά και θεσμικά εργαλεία της ΕΕ η οποία πρέπει να απασφαλιστεί άμεσα προκειμένου να μην υπάρξουν χειρότερα, χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ποσοτική χαλάρωση. Αναγκαία όσο ποτέ, χαρακτήρισε την ύπαρξη δημοσιονομικής ένωσης στην ΕΕ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ για απόφαση που ανοίγει όλα τα μέτωπα αμφισβητήσεων απέναντι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Σκουρής. Κοινός τόπος των τριών συμμετεχόντων στην διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών για τις “Επιπτώσεις της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ως προς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ”, ήταν ότι ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.

“Ποιος αποκλείει να τεθούν νέοι όροι για το QE Πανδημίας, γιατί η συγκεκριμένη απόφαση να μην επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του ESM, την λειτουργία της Ευρωπαικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, την συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους”, διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες και αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την “αέναη τριβή” που προκαλεί στην Ευρώπη η ύπαρξη μόνο μιας νομισματικής ένωσης, η οποία δεν είναι δημοσιονομική, το γεγονός δηλαδή ότι κάθε χώρα ασκεί την δική της φορολογική πολιτική.

“Η απάντηση πρέπει να είναι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όχι η φυγή προς τον εθνικισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας για μια απόφαση απροσδόκητη “για να χρησιμοποιήσω ευγενικούς όρους”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Έκανε λόγο για βλαπτική απόφαση που δημιουργεί έδαφος για οπισθοχώρηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είπε ότι διακυβεύονται αρκετές αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ενότητα, η υπεροχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έναντι των εθνικών και η ανεξαρτησία της ΕΚΤ η οποία μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει συμβάλει στην μείωση της ανεργίας (7% στις αρχές του 2020) και στην σταθερότητα των τιμών.

Επεσήμανε ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού τον οποίο επικαλείται το γερμανικό δικαστήριο είναι ανύπαρκτος, καθώς και ότι στο QE κάθε χώρα αγοράζει τα δικά της ομόλογα- η Γερμανία δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, μια οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα να απέχει από την εφαρμογή αποφάσεων θεσμικών οργάνων που υπάγονται στην δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επανέλαβε τα λόγια της επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ ότι η Τράπεζα δεν τρομοκρατείται, ότι ως ανεξάρτητη που είναι λογοδοτεί μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς.

Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι τελικά θα βρεθεί κάποιου είδους διπλωματική λύση και η κατάσταση δεν θα φτάσει στα άκρα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν αποκλείεται τα παραπάνω να βοηθήσουν την Γερμανία να καταλάβει το αδιέξοδο της δημοσιονομικής της πολιτικής και να συμβάλει προκειμένου η Ευρώπη να προχωρήσει σε μια πιο οικονομική ένωση από την σημερινή.

Στο γεγονός ότι η απόφαση ανοίγει στην ουσία τον Ασκό του Αιόλου επεσήμανε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλης Σκουρής. Στην πράξη θα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη νίκη όσων θέλουν να πετύχουν τον έλεγχο της ΕΚΤ από την δική τους κεντρική τράπεζα, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Η ζημία είναι μεγάλη καθώς από την στιγμή που το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αμφισβητεί την αρχή ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι πάνω από τα εθνικά, τότε ανοίγει ο δρόμος προκειμένου κάθε χώρα να επικαλεστεί το Σύνταγμά της για να μην τηρήσει τις κοινοτικές της υποχρεώσεις”, επεσήμανε ο κ. Σκουρής. Και όπως προσέθεσε, μέχρι σήμερα οι Γερμανοί δικαστές κατηγορούνταν ότι παραπέμπουν στο ρητό «σκύλος που γαυγίζει δεν δαγκώνει» και, για τον λόγο αυτό, τώρα αποφάσισαν πως έχει έρθει «η ώρα να δαγκώσουν».

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έχει υποστηρίξει ότι η ποσοτική χαλάρωση εντάσσεται στην νομισματική πολιτική που ασκείται από την ΕΚΤ και μπορεί να μην απαγορεύεται από την λειτουργία της ΕΕ, ωστόσο επηρεάζει έντονα την οικονομική πολιτική των χωρών-μελών (επίπεδο τιμών, αξίες ακινήτων κλπ). Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, “η εισπήδηση της ΕΚΤ στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής παραβιάζει την γερμανική συνταγματική ταυτότητα και ιδίως βασικές δημοσιονομικές αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής Βουλής”.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ: