Να δημοσιοποιηθούν τα ιατρικά αρχεία όσων νόσησαν από κορονοϊό το 2019 στην Ούχαν
Αντονι Φάουτσι

Να δημοσιοποιηθούν τα ιατρικά αρχεία όσων νόσησαν από κορονοϊό το 2019 στην Ούχαν

Τη δημοσιοποίηση των ιατρικών αρχείων των ασθενών που νόσησαν από κορονοϊό στο εργαστήριο της Ούχαν το 2019 ζητά από τις κινεζικές αρχές ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι κομβικά ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της προέλευσης του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες εννέα ερευνητές που εργάζονταν στο ιολογικό εργαστήριο της Ούχαν, αρρώστησαν σοβαρά το 2019 ένα μήνα πριν την επίσημη ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, ενώ χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο της πόλης. 

«Θα ήθελα να δω τα ιατρικά αρχεία τριών ανθρώπων που καταγράφηκαν ως ασθενείς το 2019. Όντως ασθένησαν και αν ναι, ποιος ήταν ο ιός από τον οποίο αρρώστησαν», αναφέρει ο κ. Φάουτσι, την στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού επιμένει για δεύτερη χρονιά, η ιατρική επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει την αρχική πηγή του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο η χώρα του σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τα ιατρικά αρχεία των ασθενών, ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το εργαστήριο έχει κάποια σχέση με το ξέσπασμα της COVID-19. 

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα τωνFT, o Φάουτσι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω ζώων, όπως αρχικά ήταν και οι εκτιμήσεις για το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες του ΠΟΥ και της παγκόσμιας επιδημιολογικής κοινότητας ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εργαστηριακής διαρροής και να σωπάσουν οι «θεωρίες συνωμοσίας», σημειώνεται στο δημοσίευμα.