Ν. Κοτζιάς: Πεμπτουσία του Κυπριακού το πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Ν. Κοτζιάς: Πεμπτουσία του Κυπριακού το πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία των ελληνοκυπριακών σχέσεων και οι δραστηριότητες της Κύπρου στην ΕΕ και παγκοσμίως, ιδιαίτερα στο πεδίο των διακοινοβουλευτικών επαφών και σχέσεων, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι γνωστός στην Ελλάδα ο σημαντικός ρόλος που παίζει ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου, τόσο στις εσωτερικές εξελίξεις, όσο και στις διεθνείς σχέσεις που αναπτύσσει συνολικά το θεσμικό σύστημα της Κύπρου», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς, ευχαριστώντας τον κ. Ομήρου για την ενημέρωση, απευθύνοντας παράλληλα θερμό χαιρετισμό αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κυπριακό λαό, ενώ υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει μια ουσιαστική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, η οποία περνά μέσα από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας και τη λύση του καθεστώτος των εγγυήσεων».

«Η Κύπρος μπορεί να ζήσει σε πραγματική ασφάλεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός του ΟΗΕ και έχοντας ένα δικό της σύστημα ασφάλειας που να διασφαλίζει και τις δύο κοινότητες και το ίδιο το νησί στο παγκόσμιο σύστημα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Ομήρου από την πλευρά του διαβίβασε προς τον κ. Κοτζιά, όπως είπε, τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη του κυπριακού ελληνισμού, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και, όπως είναι φυσικό, ο κατεξοχήν αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών έχει εμπεδώσει στη διεθνή κοινότητα τη σωστή αντίληψη, ότι λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κατάργηση του αναχρονισμού που συνιστούν οι λεγόμενες εγγυήσεις του 1960. Καμία χώρα, εκτός από την Κύπρο, μετά τον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπόκειται σε εγγυήσεις και εγγυητές».

Ο κ. Ομήρου προσέθεσε ότι «λύση του Κυπριακού προβλήματος σημαίνει, προϋποθέτει, αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχή», χαρακτηρίζοντας ως «πεμπτουσία του Κυπριακού προβλήματος» το «πρόβλημα εισβολής και κατοχής». «Είναι η παρουσία των στρατευμάτων και είναι αυτό το πλέγμα κηδεμονίας, που μας κληρονόμησαν το 1960», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής εξέφρασε τη γνώμη ότι «υπάρχουν κίνδυνοι από μια υπερβάλλουσα αισιοδοξία που καλλιεργούν ορισμένοι κύκλοι», στο εξωτερικό (διεθνώς -ΕΕ, ΗΠΑ), τονίζοντας ότι «χρειάζεται προσοχή, γιατί θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας. Αντί υπεραισιόδοξων δηλώσεων πρέπει να εργάζονται για να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει επιτέλους τη διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό».

Ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε πως όπως είπε προχθές στις Βρυξέλλες «το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα ωραίων δηλώσεων, αλλά είναι ζήτημα σκληρής δουλειάς, προς όφελος του λαού της Κύπρου», ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες στο Νταβός είπε ότι «είναι μια καλή ευκαιρία για να έχουν όλες οι κυβερνήσεις και οι παράγοντες επαφές με αυτούς, από τους οποίους εξαρτάται και η οικονομική πορεία της Ευρώπης και το παγκόσμιο σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος και μια σειρά από τοπικές κρίσεις και προβλήματα».

Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ