Μπαράζ κινήτρων και επιδοτήσεων για φωτοβολταϊκά στις στέγες

Μπαράζ κινήτρων και επιδοτήσεων για φωτοβολταϊκά στις στέγες

Πρόσω ολοταχώς για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και στην τελευταία στέγη και στην τελευταία ταράτσα. Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αρχίζουν να ξεδιπλώνουν το σχέδιο παροχής κινήτρων για να επιταχυνθεί η αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είτε από επιχειρήσεις -κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες- είτε ακόμη και από νοικοκυριά.

Με την απειλή του ακριβού φυσικού αερίου -και πόσο μάλλον της πιθανής έλλειψης του καυσίμου στο οποίο στηρίζεται περίπου το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- είναι πλέον κεντρική πολιτική απόφαση να αρθούν τα όποια εμπόδια -οικονομικά ή γραφειοκρατικά- για την εγκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων πάνελ. Ήδη, την Παρασκευή, κατατέθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την παροχή ενός πολύ ισχυρού φορολογικού κινήτρου στους επαγγελματίες προκειμένου να προχωρήσουν στη σχετική επένδυση.

Θα ακολουθήσουν, επιδοτήσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου επίσης για τις επιχειρήσεις, ένα καινούργιο πρόγραμμα «εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά μέσω του οποίου θα μπορούν να τοποθετηθούν και φωτοβολταϊκά αλλά και ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιδότησης επίσης για νοικοκυριά το οποίο προγραμματίζεται να ενταχθεί στο περίφημο πρόγραμμα RepowerEU. Το πλαίσιο θα συμπληρωθεί με νομοσχέδιο και αποφάσεις απλοποίησης διαδικασιών που θα κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος -το πράσινο φως από τον ΔΕΔΔΗΕ θα ανάβει με μια απλή αίτηση και όχι ύστερα από τρίμηνη γραφειοκρατική κυοφορία- αλλά και μια μετάβαση των πάνελ και των υλικών για τα φωτοβολταϊκά στον υπερχαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 6%. 

Αυτά αφορούν στο «κράτος». Το δικό του ρόλο θα κληθεί να παίξει και ο «ιδιωτικός τομέας» με τις τράπεζες να ενεργοποιούνται στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων αλλά και τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να μπαίνουν πιο δυνατά στο κομμάτι της «εικονικής» εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ή ακόμη και της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής, μελέτης ή ακόμη και εγκατάστασης. (σ.σ virtual net metering που σημαίνει δυνατότητα συμψηφισμού της κατανάλωσης με ένα φωτοβολταϊκό το οποίο έχει χτιστεί από την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και όχι από τον ιδιώτη).  

Με τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΤΧΣ, θεσπίζεται ένα πολύ γενναίο φορολογικό κίνητρο το οποίο όμως θα αξιοποιηθεί άμεσα μόνο από τους επαγγελματίες που δηλώνουν αρκετά φορολογικά κέρδη. Η δαπάνη για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα αφαιρείται από τα έσοδα της επιχείρησης στο διπλάσιο.

Δηλαδή, αν ένας επαγγελματίας επενδύσει περί τις 20.000 ευρώ για να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό το οποίο παράγει με τις 20.000 κιλοβάτ τον χρόνο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της επιχείρησής του, τότε από τα φορολογητέα έσοδα θα αφαιρούνται 40.000 ευρώ και όχι 20.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη στιγμή που ο συντελεστής φορολόγησης έχει διαμορφωθεί στο 22% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ κλπ) τότε κατά τη διάρκεια απόσβεσης του φωτοβολταϊκού θα προκύπτει μια έκπτωση επί της αξίας της τάξεως του 44%.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κίνηση με πολύ περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος για το δημόσιο και τεράστιο όφελος για την οικονομία. Από τη στιγμή που το κράτος επιδοτεί την τιμή της κιλοβατώρας και μάλιστα με τεράστια ποσά, έχει κάθε λόγο να κινητοποιήσει κεφάλαια προκειμένου να παράγεται φθηνή ηλεκτρική ενέργεια η οποία μήνα με τον μήνα θα μειώνει και το ποσό των επιδοτήσεων (σ.σ προφανώς η δωρεάν ενέργεια που θα παράγει ο ήλιος και η οποία θα συμψηφίζεται με την ενέργεια που καταναλώνει η επιχείρηση δεν θα τυγχάνει κρατικής επιδότησης).

Επίσης, σε επίπεδο ΑΕΠ προκύπτει πολύ μεγάλο όφελος καθώς κάθε επένδυση αυτού του τύπου μειώνει την ανάγκη για εισαγωγές σε φυσικό αέριο. Η ανταπόκριση πάντως σε αυτό το μέτρο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων και από το κατά πόσο θα κινητηποιηθούν και οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες επί σειρά ετών δηλώνουν ζημιές με αποτέλεσμα να μην… συγκινούνται από τα φορολογικά κίνητρα. Αυτό ακριβώς το «κενό» θα έρθει να το καλύψει το ΕΣΠΑ και το RepowerEU καθώς εκεί πλέον οι επιδοτήσεις θα αφορούν στο κόστος κατασκευής, θα είναι άμεσες και όχι έμμεσες μέσω της εφορίας.