Μπάιντεν: Εξετάζουμε την ακύρωση δασμών σε μερικά κινεζικά προϊόντα για να πέσουν οι τιμές

Μπάιντεν: Εξετάζουμε την ακύρωση δασμών σε μερικά κινεζικά προϊόντα για να πέσουν οι τιμές

Στην αποκάλυψη ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ακύρωση των δασμών που επέβαλε η διοίκηση Τραμπ σε μερικά κινεζικά προϊόντα προχώρησε ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στο να μειωθούν οι τιμές για τους αμερικανούς καταναλωτές σε μια περίοδο που τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να τον τοποθετούν πάνω από 8%. 

«Εξετάζουμε τι θα είχε τον πιο θετικό αντίκτυπο», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η κατάργηση των δασμών βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση.

Ο βαθμός στον οποίο η κατάργηση των φόρων του Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα θα μείωνε τον πληθωρισμό είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των οικονομολόγων, αλλά πολλοί λένε ότι η χαλάρωση ή η πλήρης κατάργησή τους είναι από τις λίγες επιλογές που διαθέτει ο Λευκός Οίκος που θέλει να εκμεταλλευτεί κάθε περιθώριο για να μειώσει το κόστος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι «η ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του, σε μια περίοδο που η άνοδος των τιμών επιβαρύνουν τα αμερικανικά νοικοκυριά και πλήττουν τη δημοτικότητά του.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένες από τις «ρίζες» του προβλήματος ήταν «ανεξέλεγκτες», επικαλούμενος την πανδημία Covid-19 και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.