Μήνυμα Τραμπ στους Αμερικανούς από το νοσοκομείο: «Φοράτε μάσκα, χρησιμοποιείτε αντισηπτικό!»

Μήνυμα Τραμπ στους Αμερικανούς από το νοσοκομείο: «Φοράτε μάσκα, χρησιμοποιείτε αντισηπτικό!»

Μήνυμα προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του, Τζέισον Μίλερ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο NBC, ο Μίλερ ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Τσακ Τοντ εάν μίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο.

«Μίλησα με τον πρόεδρο χθες (σ.σ.: Σάββατο) το απόγευμα, για περίπου μισή ώρα, και έχει υψηλό ηθικό», ανέφερε αρχικώς ο Μίλερ. «Μάλιστα, ο πρόεδρος μού επισήμανε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι θα νικήσει τον κορονοϊό. Είναι μάλιστα περισμένος ότι ως έθνος θα νικήσουμε τον κορονοϊό και  η εκστρατεία μας θα συμβάλλει ως προς αυτό. Δεύτερον μου είπε ότι μόλις βγει από το νοσοκομείο, θα τεθεί ξανά επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας», υποστήριξε ο Μίλερ.

«Τον άκουσα αρκετά ζωηρό, αλλά μου είπε και κάτι ακόμα το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό», είπε επίσης ο Μίλερ, και εξήγησε: «Και αυτό που είπε ο Πρόεδρος ήταν να είμαστε προσεκτικοί, θυμίζοντας στους συμπολίτες μας να πλένουν τα χέρια τους, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, αλλά και να βεβαιώνονται ότι εάν δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα. Και θεωρώ ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα προς όλους τους πολίτες της χώρας», πρόσθεσε.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η τελευταία συμβουλή του Ντόναλντ Τραμπ έχει ιδιαίτερη σημασία, σε σχέση με αυτά που είπε στο debate με τον Μπάιντεν πριν από λίγες μέρες: «Όταν χρειάζεται, φοράω μάσκα. Δεν φοράω μάσκα σαν κι αυτόν (σ.σ.: τον Τζο Μπάιντεν). Όποτε τον βλέπει κανείς, φοράει μάσκα. Μπορεί να σου μιλάει από μεγάλη απόσταση και να φοράει τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει», είχε πει χαρακτηριστικά στο debate ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δημοσκόπηση: 10 μονάδες πίσω ο Τραμπ

Την ίδια ώρα, σαφές προβάδισμα διατηρεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη στις 2 και 3 Οκτωβρίου, δηλαδή προχθές Παρασκευή (όταν και ανακοινώθηκε ότι ο Τραμπ προσεβλήθη από τον κορονοϊό) και χθες Σάββατο.

Συγκεκριμένα Τζο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με 10 ποσοστιαίες μονάδες, που είναι και η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί μέσα σε έναν μήνα. Οι συμμετέχοντες μάλιστα στη δημοσκόπηση απάντησαν και σε ερωτήσεις σχετικές με την ασθένεια του Τραμπ, με 5 στους 10 Ρεπουμπλικάνους και το 65% των Αμερικανών να δηλώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον κορονοϊό, εάν είχε πάρει την πανδημία περισσότερο στα σοβαρά.

Επιπροσθέτως, το 34% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ λέει την αλήθεια για τον κορωνοϊό, ενώ μεταξύ εκείνων που αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το 51% θα υποστηρίξει τον Μπάιντεν, με το 41% να τάσσεται υπέρ του Τραμπ. Ένα 4% επέλεξε υποψήφιο άλλου κόμματος και το υπόλοιπο 4% δήλωσε αναποφάσιστο.

Επίσης, σε ποσοστό 67% οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν να σταματήσουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ το 59% πιστεύει ότι τα debates θα πρέπει να αναβληθούν έως ότου ο Τραμπ αναρρώσει.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Τραμπ από το νοσοκομείο

Φωτογραφίες που εμφανίζουν τον αμερικανό πρόεδρο να εργάζεται στη σουίτα του στρατιωτικού νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται διέρρευσε ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να καθυσηχάσει για την υγεία του. Σε 4λεπτο βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει το μήνυμα “επιστρέφω γρήγορα”, αναφέροντας όμως παράλληλα ότι “οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι η πραγματική δοκιμασία”, προσθέτοντας "θα δούμε τι θα γίνει". 

Είχε προηγηθεί ένα 24ωρο αντικρουόμενων πληροφοριών όπου ο μεν προσωπικός του γιατρός δήλωνε ικανοποιημένος για την εξέλιξη της υγείας του, αλλά πρόσωπο από το Λευκό Οίκο κοντά στον πρόεδρο εφέρετο να παρουσιάζει μια εντελώς αντίθετη εικόνα.

“Το επόμενο 48ωρο θα είναι κρίσιμο”, ανέφερε σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ο προσωπάρχης του Τραμπ, κάνοντας λόγο για «ανησυχητικές ενδείξεις», διαρροές που όπως ήταν φυσιολογικό πυροδότησαν κάθε είδους σενάρια και προκάλεσαν σύγχυση και ερωτήματα ως προς τι πραγματικά ισχύει και ποια είναι η πραγματική κατάσταση της υγείας του.

Στον Τραμπ χορηγήθηκε χθες Σάββατο η δεύτερη δόση του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, που χρησιμοποιείται πειραματικά για την αντιμετώπιση της COVID-19. Σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν έχει διαπιστωθεί καμία επιπλοκή ούτε παρενέργεια.


Στο ηχογραφημ'ενο του μήνυμα, ο αμερικανός πρόεδρος, αφού επισημαίνει ότι γίνεται σκληρή δουλειά από το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να επανέλθει στα καθηκόντά του και να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία, σημειώνει ότι ο κορονοιός - για τον οποίο κάποτε είχε πει ότι "θα εξαφανιστεί" αμφισβητώντας την επικινδυνότητά του- σημειώνει ότι "είναι κάτι που συνέβη σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και δίνω κι εγώ τη μάχη για όλους αυτούς". Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι :

"Θα νικήσουμε αυτόν τον κορoνοϊό ή όπως αλλιώς θέλετε να τον ονομάσετε. Αν δούμε τις θεραπείες που υπάρχουν και αυτές που θα έρθουν σύντομα, θα τις αποκαλούσα «θαύματα». Θαύματα που έρχονται από το Θεό.

Θέλω να σας πω ότι νιώθω καλά. Τις επόμενες μέρες θα είναι η πραγματική δοκιμασία. Θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον κόσμο για την υποστήριξή του. Υπόσχομαι να μην την ξεχάσω ποτέ. Να ευχαριστήσω όλους τους ηγέτες του κόσμου.

Ξέρουν τι βιώνουμε. Δεν μπορούσα να μένω κλεισμένος στο οβάλ γραφείο και να μην κάνω τίποτα, για να προφυλαχθώ. Αυτή είναι η Αμερική. Η καλύτερη χώρα στον κόσμο και η πιο ισχυρή. Δεν θα μπορούσα να μείνω κλειδωμένος στο γραφείο μου για να είμαι ασφαλής.»


 

Μάλιστα θέλοντας να προσθέσει μια εύθυμη νότα, αυτοσαρκαζόμενος για τα 24 χρόνια της μεταξύ τους διαφοράς ηλικίας, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στη σύζυγό του, Μελάνια, ως εξής:

«Η Πρώτη Κυρία μας πηγαίνει πολύ καλά… Η Μελάνια το χειρίζεται πολύ καλά. Όπως πιθανότατα έχετε διαβάσει, εκείνη είναι κάπως νεότερη από εμένα. Λίγο νεότερη. Και επομένως, απλώς γνωρίζουμε την ασθένεια, γνωρίζουμε την κατάσταση με την ηλικία σε σχέση με τους νεότερους. Αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο», καταλήγει στο μήνυμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Τι ανέφεραν το Σάββατο οι γιατροί - Αντιφατικά μηνύματα από το επιτελείο Τραμπ

Nα σημειωθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ακόμη εντελώς «εκτός κινδύνου», αλλά η ομάδα των θεραπόντων ιατρών του είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» καθώς η κατάστασή του «εξελίσσεται καλά», τόνισε χθες Σάββατο το βράδυ ο επικεφαλής ιατρός της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Κόνλεϊ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Η κατάσταση του προέδρου Τραμπ συνεχίζει να εξελίσσεται καλά, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο μετά τη διάγνωση», είχε διαβεβαιώσει το Σάββατο ο γιατρός του Σον Κόνλεϊ. «Παρότι δεν είναι ακόμη εκτός κινδύνου, η ομάδα των θεράποντων ιατρών παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη», επισήμανε ο ίδιος.

Συμπλήρωσε ότι ο Τραμπ «πέρασε μεγάλο μέρος του απογεύματος ασκώντας τα καθήκοντά του, και σηκώθηκε και κινήθηκε στο δωμάτιό του χωρίς δυσκολία», διαβεβαιώνοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος παραμένει απύρετος.

Νωρίτερα το Σάββατο, πηγή προσκείμενη στην αμερικανική προεδρία ενήμερη για την κατάστασή του είχε δηλώσει πως οι ενδείξεις του Τραμπ ήταν «ανησυχητικές», προκαλώντας σύγχυση σε πολλούς, καθώς ο επικεφαλής ιατρός του Λευκού Οίκου παρουσιάζει εντελώς αντίθετη εικόνα. 

Συγκεκριμένα, ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους έδωσε στους δημοσιογράφους μια λιγότερο ρόδινη εκτίμηση, λέγοντας ότι «οι ενδείξεις του προέδρου τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν πολύ ανησυχητικές και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες από την άποψη της φροντίδας του. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε έναν καθαρό δρόμο προς την πλήρη ανάρρωση».

Ο Μίντοους, τα αρχικά σχόλια του οποίου διανεμήθηκαν υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαζόταν, άλλαξε τόνο μερικές ώρες αργότερα, λέγοντας στο Reuters πως ο Τραμπ πάει «πολύ καλά» και πως «οι γιατροί είναι πολύ ικανοποιημένοι με τις ζωτικές του ενδείξεις».

Ο Μίντοους δεν διευκρίνισε γιατί αυτή η ασυμφωνία στα σχόλιά του. Σύμβουλος του Τραμπ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε πως ο πρόεδρος δεν χάρηκε για τις αρχικές δηλώσεις του Μίντοους.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν πει πως η μεταφορά του Τραμπ στο Ουόλτερ Ριντ έγινε για προληπτικούς λόγους και είπαν πως ο Τραμπ μπορεί να παραμείνει εκεί αρκετές ημέρες.

Ωστόσο σε μια συνέντευξη στο Fox News που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ο Μίντοους αποκάλυψε πως η κατάσταση του Τραμπ την Παρασκευή ήταν πολύ χειρότερη απ΄ό,τι έλεγαν αξιωματούχοι δημόσια, λέγοντας πως οι γιατροί συνέστησαν στον πρόεδρο να πάει στο νοσοκομείο αφού είδαν ότι είχε πυρετό και το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα του είχε πέσει ραγδαία.

Στον Τραμπ υπόψιν χορηγήθηκε χθες Σάββατο η δεύτερη δόση του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, που χρησιμοποιείται πειραματικά για την αντιμετώπιση της COVID-19, πωλείται από την Gilead Sciences και το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις ημέρες νοσηλείας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν έχει διαπιστωθεί καμία επιπλοκή ούτε παρενέργεια.

Ο Κόνλεϊ  επίσης ανέφερε ότι ο Τραμπ λαμβάνει  επίσης πειραματική θεραπεία, το REGN-COV2 της Regeneron, καθώς και ψευδάργυρο, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνη, είπε ο Κόνλεϊ.

Επιπροσθέτως ο επικεφαλής ιατρός της αμερικανικής προεδρίας Σον Κόνλεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο το Σάββατο πως ο Τραμπ δεν είχε πρόβλημα με την αναπνοή του, και ότι δεν του χορηγήθηκε οξυγόνο στο Ουόλτερ Ριντ.

Αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για ενδεχόμενο εξιτήριο του Τραμπ από το νοσοκομείο, και αργότερα χρειάστηκε να εκδώσει μια δήλωση λέγοντας ότι έκανε λάθος αφού φάνηκε να υπονοεί πως ο Τραμπ είχε διαγνωστεί ήδη από την Τετάρτη.

Σε δήλωση που εκδόθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο Κόνλεϊ είπε πως ο πρόεδρος «αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες» αλλά η ομάδα του παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη.

«Το σημερινό θέαμα -γιατροί να λένε το ένα, πηγές του Λευκού Οίκου το άλλο, και αμφότεροι αργότερα να διορθώνουν τις δηλώσεις τους-- το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τα προβλήματα αξιοπιστίας της κυβέρνησής του», δήλωσε ο Κάιλ Κόντικ, πολιτικός αναλυτής στο Κέντρο για την Πολιτική του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Τι θα γίνει με τα debates

Με τον Τραμπ εκτός προεκλογικής εκστρατείας επ΄αόριστον, το προεκλογικό του επιτελείο ανακοίνωσε την «Επιχείρηση MAGA», στη βάση του συνθήματός του «Να Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά» ("Make America Great Again") κατά την οποία προβεβλημένοι σύμμαχοι, περιλαμβανομένου του αντιπρόεδρου Μάικ Πενς και των μεγαλύτερων γιων του Τραμπ, Ντόναλντ Τζούνιορ και Έρικ, θα αναλάβουν προσωπικά τη διεξαγωγή της εκστρατείας αυτή την εβδομάδα.

Ο Πενς, που βρέθηκε αρνητικός την Παρασκευή, θα αντιμετωπίσει υπόψιν στο προγραμματισμένο για την Τετάρτη ντιμπέιτ την υποψήφια αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις.

Ο Μπάιντεν, που απέφυγε γενικά να ασκήσει απευθείας κριτική στον Τραμπ στη διάρκεια ενός ταξιδιού στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στο Μίσιγκαν την Παρασκευή, υιοθέτησε έναν πιο επιθετικό τόνο το Σάββατο μιλώντας ενώπιον των μελών ενός συνδικάτου.

«Είμαι κάπως σε δύσκολη θέση γιατί δεν θέλω να επιτίθεμαι στον πρόεδρο και στην πρώτη κυρία τώρα», είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, που έχει προσβληθεί επίσης από την ασθένεια, θα αναρρώσουν πλήρως.

Όμως στράφηκε γρήγορα στην απόκριση του Τραμπ στην πανδημία αποκαλώντας την «ασυνείδητη» και επέκρινε ένα σχόλιο του Τραμπ σε μια συνέντευξη αυτό το καλοκαίρι ότι «είναι αυτό που είναι» απαντώντας σε ερώτηση για τον απολογισμό των νεκρών.

Ο Μπάιντεν, που βρέθηκε αρνητικός την Παρασκευή, δήλωσε σημειωτέον στους δημοσιογράφους πως θα υποβληθεί και πάλι σε τεστ σήμερα. Η προεκλογική εκστρατεία του θα αρχίσει να δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τεστ, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Ο Κόνλεϊ είπε πως ο Τραμπ έλαβε τις πρώτες δύο δόσεις από μια θεραπεία πέντε ημερών με ρεμδεσιβίρη, ένα ενδοφλέβιο αντιιικό φάρμακο που πωλείται από την Gilead Sciences και το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις ημέρες νοσηλείας.

Λαμβάνει επίσης πειραματική θεραπεία, το REGN-COV2 της Regeneron, καθώς και ψευδάργυρο, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνη, είπε ο Κόνλεϊ.

Να σημειωθεί πως κι άλλοι εξεχόντες Ρεπουπλικανοί έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, περιλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μάικ Λι, Τομ Τίλις και Ρον Τζόνσον, της πρώην υψηλόβαθμης συμβούλου του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ και του πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγές του Λευκού Οίκου : «Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο» για την υγεία του Τραμπ

Ηλ. Μόσιαλος: Πως ο Λευκός Οίκος έγινε εστία υπερμετάδοσης