Πηγές του Λευκού Οίκου : «Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο» για την υγεία του Τραμπ

«Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο» για την υγεία του Τραμπ

Σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες ώρες γύρω από την κατάσταση της υγείας του νοσηλευόμενου αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ, τροφοδοτώντας κάθε είδους σενάριο.

“Η υγεία του βελτιώνεται”, δήλωσε ο προσωπικός του γιατρός. “Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο” , ανέφερε πηγή του Λευκού Οίκου Λευκό Οίκο. “Με την βοήθεα των γιατρών, αισθάνομαι καλά”, έγραψε πριν από λίγο στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. Τι ισχύει από όλα αυτά ; Η υγεία του βελτιώνεται ή βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση ; Ποια είναι η αλήθεια ; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν υπάρχουν, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση, συντηρώντας έτσι την σεναριολογία. 

Σαν αποτέλεσμα των αντικρουόμενων αυτών δηλώσεων τα σενάρια για την πραγματική κατάσταση της υγείας του προέδρου δίνουν και παίρνουν και τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις.

«Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος τα πάει πολύ καλά» είχε αναφέρει νωρίτερα ο γιατρός του Sean Conley σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και ότι είχε πρότεινει να έρθει ο πρόεδρος στο νοσοκομείο ως προληπτικό μέτρο για την παροχή υπερσύγχρονης παρακολούθησης και ενδεχόμενης περίθαλψης που μπορεί να χρειαστεί».

Eρωτηθείς ωστόσο κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες έχει χορηγηθεί στον πρόεδρο συμπληρωματικό οξυγόνο, ο Conley αρνήθηκε να το σχολιάσει και να παράσχει διευκρινήσεις.

Ο Conley επιπροσθέτως απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά πόσες ημέρες θα παραμείνει στο νοσοκομείο ο πρόεδρος. «Eπί  του παρόντος δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν έχει δυσκολίες στην αναπνοή», σημείωσε. «Ο Πρόεδρος θα λάβει πενθήμερη αγωγή με Remdesivir», διευκρίνισε ο γιατρός. Το Remdesivir σημειωτέον,  είναι ένα ενδοφλέβιο αντιιικό φάρμακο της Gilead, που έχει αποδειχθεί πως συντομεύει την παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο.

Το γεγονός ότι ο Conley τόνισε επανειλημμένα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι σε οξυγόνο αυτή την στιγμή σε συνδυασμό με πληροφορίες για την υγεία του από πηγές του Λευκού Οίκου πυροδότησαν αρκετά σενάρια για το τι πραγματικά συμβαίνει. 

Επιπλέον πληροφορίες που μετέδωσε το δίκτυο ABC ανέφεραν ότι στον Τραμπ είχε χορηγηθεί οξυγόνο ενώ βρισκόταν ακόμη στον Λευκό Οίκο καθώς ένιωσε έντονη δύσπνοια, γεγονός που -πιθανότατα- ήταν αυτό που τελικά οδήγησε στην εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Τελείως διαφορετική εικόνα έδωσε λίγο μετά ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοουζ όπως αναφέρουν το CNN και ο Guardian, διαρρέοντας ότι «οι ζωτικές λειτουργίες του προέδρου την Παρασκευή ήταν πολύ ανησυχητικές και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες όσον αφορά στην φροντίδα του. Δεν είμαστε ακόμη σε σαφή δρόμο για πλήρη ανάρρωση».

Και ενώ οι γιατροί υποστήριξαν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης ότι ο κ. Τραμπ «τα πηγαίνει πολύ καλά» μετά από μια νύχτα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed, αρνήθηκαν να παράσχουν κρίσιμες λεπτομέρειες και έδωσαν την εντύπωση ότι μπορεί ο πρόεδρος να ήταν άρρωστος μια μέρα νωρίτερα, από ό, τι τελικά ανακοινώθηκε.

Η νέα αυτή εξέλιξη, ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τη συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας, εάν διαπιστωθεί ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Αξίζει να επισημανθεί πως πριν λίγο ο Αμερικανός Πρόεδρος προέβη σε νέα ανάρτηση στο twitter με την οποία επαινεί το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείοy Walter Reed αποκαλώντας το «εκπληκτικό», ενώ δηλώνει ότι αισθάνεται καλά χάρη στη βοήθειά τους.

Αυτό είναι το δεύτερο tweet υπόψιν του αμερικανού Προέδρου από την στιγμή που διαπιστώθηκε πως νοσεί από τον ιό. Το πρωί σήμερα με μια λιτή ανάρτηση στο Twitter είχε εκφράσει  την αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πηγαίνω καλά, νομίζω».

Μάλιστα, απευθυνόμενος σε όσους έστελναν μηνύματα συμπαράστασης και ταχείας ανάρρωσης -από υποστηρικτές του, μέχρι πολιτικούς αντιπάλους- ανέφερε «σας ευχαριστώ, σας αγαπώ».

Να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου προτού εισαχθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Μέριλαντ. Με μήνυμα που βιντεοσκοπήθηκε ενημέρωνε τους πολίτες ότι είναι καλά. Εντούτοις, τόνιζε ότι χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την τρομακτική υποστήριξη, πάω στο νοσοκομείο. Νομίζω ότι τα πάω καλά, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται να πάω εκεί. Και η πρώτη κυρία είναι καλά. Σας ευχαριστώ πολύ, εκτιμώ το ενδιαφέρον σας και δεν πρόκειται να το ξεχάσω» σημείωνε χαρακτηριστικά.