Μετάλλαξη Όμικρον: 26 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Συμπτώματα κοινού κρυολογήματος

Μετάλλαξη Όμικρον: 26 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Συμπτώματα κοινού κρυολογήματος

Στα 26 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, με τις συρροές τους να εντοπιστεί σε Κρήτη, Λακωνία και Αττική, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την πανδημία στο ΕΚΠΑ.

Από τη μεριά του ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ανέφερε ότι η Όμικρον έχει τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, δηλαδή μύτη που τρέχει, φτάρνισμα δυνατό και απότομο, πονοκέφαλος και κόπωση.

Πρόσθεσε, δε, πως με αυτά τα συμπτώματα - ακόμα και οι εμβολιασμένοι - πρέπει να κάνουν τεστ πριν παρευρεθούν σε εορταστικά τραπέζια. 

Ο πνευμονολόγος Στυλιανός Λουκιδης και η επιδημιολόγος Παγώνα Λάγιου ανέφεραν πως παράγοντες κινδύνου για βαριά νόσηση η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα, η παχυσαρκία σε κάθε ηλικία ενώ υψηλό κίνδυνο διατρέχουν και οι έγκυες.

 Η Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, και η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημείωσαν ότι τα παιδιά περνούν, κυρίως, ήπια ή ασυμπτωματικά τη νόσο. Τα παχύσαρκα παιδιά και οι παχύσαρκοι έφηβοι, καθώς και τα παιδιά με άλλα υποκείμενα νοσήματα, είναι αυτά που διατρέχουν μεγαλύετρο κίνδυνο. 

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής δείχνουν ότι το 80% παιδιών που νόσησαν βαριά ήταν παχύσαρκα.

Το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά εκδηλώνεται 2-8 εβδομάδες μετά, ακόμα και αν το παιδί πέρασε τον κορονοϊό ασυμπτωματικά. 1 στα 3000 παιδιά με λοίμωξη θα εμφανίσουν το σύνδρομο.

Στα παιδιά καταγράφεται ένας θάνατος στα 45.000 κρούσματα, με το 40% να έχει υποκείμενα νοσήματα, με πρώτο επικίνδυνο υποκείμενο νόσημα την παχυσαρκία.

Αναφερόμενοι στα μονοκλωνικά αντισώματα ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Σύψας ανέφεραν πως από τα επτά διαθέσιμα μόνο ένα δουλεύει απέναντι στην Όμικρον. Αντίθετα, τα αντιικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά γιατί αυτά στοχεύουν σε ένζυμα. 

Όπως αναφέρθηκε, μόνο σε Ευρώπη και Αμερική μέχρι και τον περασμένο  Νοέμβριο έχουν σωθεί 750.000 ζωές λόγω του εμβολιασμού ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσηση και διασωλήνωση κατά 85-90%.

Από τους 8 εφήβους στην Ελλάδα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν όλοι ανεμβολίαστοι ενώ από τα παιδιά που νόσησαν και ήταν εμβολιασμένα κανένα δεν μπήκε σε ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε η Β. Παπαευαγγέλου, το 50% των πολιτών που είναι δικαιούχοι για την τρίτη δόση έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο ενώ ένα 23% έχει κλείσει το ραντεβού του. 

Στους άνω των 60 ετών το 83% είναι εμβολιασμένοι.