Μετάλλαξη Δέλτα: Παγκόσμια ανησυχία για την ταχύτατη διασπορά - Σε ποιες χώρες κυριαρχεί

Μετάλλαξη Δέλτα: Παγκόσμια ανησυχία για την ταχύτατη διασπορά - Σε ποιες χώρες κυριαρχεί

Συναγερμός έχει σημάνει διεθνώς για την ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Τα ταυτοποιημένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 29, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), μέχρι το τέλος Αυγούστου το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη θα αφορά την εν λόγω μετάλλαξη.

Η αυξημένη μολυσματικότητα καθώς και τα χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής του στελέχους ανησυχούν τους ειδικούς, ενώ προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχει κοινά γονιδιακά στοιχεία με τις άλλες μεταλλάξεις που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ECDC.

Σε πολλές χώρες το παραλλαγμένο στέλεχος μεταδίδεται ταχύτητα με αποτέλεσμα να παρατηρείται αναζωπύρωση των νέων μολύνσεων, την ώρα που οι επιστήμονες τροποποιούν τα μοντέλα τους προκειμένου να προσομοιώσουν ακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη.

Πού κυριαρχεί
 

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην περιοχή της Λισαβόνας, προέρχονται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο μεταδίδεται ταχύτατα σε άλλες περιοχές της Πορτογαλίας, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, με τις αρχές να προσπαθούν να σταματήσουν μία ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων.

Το παραλλαγμένο στέλεχος  του κορονοϊού που εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία, φέρεται ότι έχει αρχίσει να κυριαρχεί στις μολύνσεις από την COVID-19 και στη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε σήμερα ο επιστήμονας Τούλιο ντε Ολιβέιρα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου, το 5% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στο στέλεχος Δέλτα, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 35% την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Γερμανία αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού, στο πλαίσιο προληπτικής δράσης κατά του παραλλαγμένου στελέχους «Δ». Η χώρα θα έχει σύντομα στη διάθεσή της τόσες πολλές δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, ώστε θα είναι σε θέση να προσφέρει δόσεις στους περαστικούς στα κέντρα των πόλεων ή σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει να εμβολιάσει τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού της Γερμανίας, όπως δήλωσαν σήμερα, αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας.

To Βέλγιο θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία που δεν είναι πολίτες της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί


Την άποψη πως το τείχος της ανοσίας πρέπει να είναι υψηλότερο, δηλαδή να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού, για να υπάρξει αληθινή προστασία από την επέλαση του στελέχους του κορονοϊού «Δ» εξέφρασε ο ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Νωρίτερα σήμερα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εκτίμησε πως στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη. 

«Το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο γρήγορα θα πάμε σε πλήρη εμβολιασμό» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας ότι το ινδικό στέλεχος του κορωνοϊού είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και έχει υπερδιπλάσιο βαθμό αναπαραγωγής σε σχέση με το πρωταρχικό στέλεχος που υπήρχε πέρσι.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα ακόμη, με το βρετανικό ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε και τώρα με μετάλλαξη «Δέλτα» ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έξι με επτά.

Στην προστασία των εμβολίων για τον κορονοϊό απέναντι στη μετάλλαξη αυτή αναφέρθηκε ο καθηγητής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook, ο οποίος ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων λοιμώξεων αφορά στους μη εμβολιασμένους (περίπου το 40% των ενηλίκων), στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, που δεν τους καλύπτουν τα εμβόλια της Pfizer και της Αstra Zeneca.

Υπενθυμίζεται ότι τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα έκρουσε o υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισημαίνοντας πως οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση. Τόνισε, δε, πώς ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ενώ όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού κινδυνεύουν.