Με την παρουσία  πολιτικών αρχηγών η ΓΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Με την παρουσία πολιτικών αρχηγών η ΓΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Παρουσία, του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντoνή και όλων σχεδόν των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σημείωσε πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη προέρχονται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών, έστω κι αν εμφανίζονται επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό.

«Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της δικαιοσύνης αποτελούν εστίες παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα διαφθοράς.

Ο υπουργός, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού για το σύνολο του έργου των δικαστών, επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας με νόημα πως «η διαπλοκή θα ηττηθεί, η διαπλοκή ηττήθηκε» ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τον λόγο του υπουργού, «διχαστικό δηλητήριο» σε μια εποχή που όπως είπε, «όλοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και εκείνοι που έδεσαν τη χώρα για εκατό χρόνο στους δανειστές της».

Πρόσθεσε ότι «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ» κάνοντας λόγο «για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

Η κυρία Γεννημάτα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι μεθοδεύσεις αυτές δεν θα περάσουν.Είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στηρίζοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τόνισε ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της δικαιοσύνης και των δικαστών.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε - και αυτός- σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφερόμενος γενικά στο πολιτικό περιβάλλον, τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους, κάνοντας ειδική αναφορά στα εθνικά μας θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Κουτσούμπας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού «που δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις», γεγονός που το χαρακτήρισε απαράδεκτο και εκδήλωσε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση των ανώτατων από τους λοιπούς δικαστές. «Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε. Το αίτημα ανώτατων δικαστών για την αύξηση του ορίου ηλικίας, πρόσθεσε δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα δικαστών και εισαγγελέων».

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοσύνης, κυρίως σε ό,τι αφορά την δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει σε σχέση με τα όρια ηλικίας αποχώρησης των δικαστών είπε : «ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε επί έναν αιώνα να αμφισβητήσει το νόημα και το περιεχόμενο αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων .Ούτε ένας δικαστής ,ούτε ένας συνταγματολόγος ,ούτε ένας πολιτικός. Και ακούγονται σήμερα τέτοιοι πρωτοφανείς ισχυρισμοί, τέτοια στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος». Κάλεσε μάλιστα να λάβουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα όλα τα πολιτικά κόμματα ,η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι επιστημονικοί φορείς με το δεδομένο ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ήδη λάβει θέση σε δημόσια τοποθέτησή της υπέρ της δυνατότητας αλλαγής της διάταξης αυτής τώρα. Ο κ. Σεβαστίδης κάλεσε τους δικαστές «να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και το κύρος της δικαιοσύνης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ