Μ. Μακόνελ: Η Γερουσία θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Μ. Μακόνελ: Η Γερουσία θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Η Γερουσία θα συνέλθει προκειμένου να ψηφίσει επί ενός νομοσχεδίου για την ανακούφιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοΐού αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σημερα ο ηγέτης της πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ.

Σε ανακοίνωση του, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής ανέφερε ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο θα αποτελέσει μια "στοχευμένη πρόταση, επικεντρωμένη σε ορισμένα από τα πιο επείγοντα θέματα όπως αυτά της υγείας, της εκπαίδευσης και των οικονομικών".

Το δίκτυο CNBC μετέδωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα φέρουν προς ψήφιση μια πρόταση ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, νέων δανείων μικρών επιχειρήσεων, σχολικής χρηματοδότησης και χρημάτων για δοκιμές, θεραπεία και εμβόλια του Covid-19. Ωστόσο σύμφωνα με το δίκτυο το νομοσχέδιο δεν θα περάσει παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία καθότι υπάρχουν Γερουσιαστές του κόμματος που διαφωνούν.

Σε κοινή δήλωση τους, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελοζι και ο Τσακ Σουμερ επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία ανέφεραν ότι "οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας φέρνουν άλλο ακόμα νεκρό νομοσχέδιο που δεν βγάζει πουθενά".

Η βασικότερη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η επέκταση του βοηθήματος ανεργίας, το οποίο έληξε στα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς τα 600 αναγκαία δολάρια ανά εβδομάδα. Οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, αντιπροτείνουν το βοήθημα να μειωθεί στα 200 δολάρια και η αναπλήρωση του μισθού να φτάσει το 70%. Πολλά μέλη του κόμματος θεωρούν ότι τα 600 δολάρια αποτρέπουν πολλούς ανθρώπους από το να αναζητήσουν εργασία. Πριν λίγες μέρες πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας κατέθεσαν τη δική τους πρόταση η οποία δεν υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και θα είναι εν ολίγοις σαφώς κατώτερο από τη δέσμη μέτρων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Τα μοναδικά σημεία σύγκλισης είναι η αποστολή εκ νέου επιταγών ύψους 1,200 δολαρίων σε εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία πλήττονται βαριά από την πανδημία του κορονοϊου καθώς και η επιμήκυνση

του ομοσπονδιακού μορατόριουμ για έξωση καταστηματαρχών.