Live η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Live η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Σε εξέλιξη η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

 «Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι η πανδημία έχει δυναμικό χαρακτήρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι με τον covid δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης. Όπως καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε.

Εν συνεχεία ανέφερε ότι «είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο κίνδυνος διασποράς εξαρτάται από το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής. Με απλά λόγια όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και δυστυχώς οι απώλειες. Ο κίνδυνος γίνεται πολύ μεγαλύτερος κατά τη χειμερινή περίοδο, αφενός γιατί ο ιός είναι ανθεκτικότερος στις χαμηλές θερμοκρασίες και αφετέρου διότι περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους».

«Για όλους αυτούς τους λόγους η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης σε εθνικό επίπεδο είναι ακόμα πιο πιεστική», υπογράμμισε και επισήμανε πως «η Πολιτεία έχει κάνει το άπαν ώστε η ζωή να αποκατασταθεί στην πληρότητά της. Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος. Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του, να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει τη ζωή των άλλων...»

«Θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας του μη εμβολιασμού κι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχουμε την υγεία μας, προσωπική και δημόσια. Προϋποθέτουν να εμβολιαστούμε. Η κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση, με κάθε τρόπο την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσωπική επικοινωνία με την αποστολή μηνυμάτων για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Το πρόγραμμα 'Ελευθερία' συνεχίζεται όπως συνεχίζεται και η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα διαθέσιμα μέσα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στην οικονομία σημείωσε ότι έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία και πως η ανάπτυξη έχει ανθρωπιστική στόχευση και στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε και αντανάκλαται στη συνεχιζόμενη άνοδο των ιδιωτικών καταθέσεων, τόνισε.

Για τις γυναικοκτονίες επισήμανε ότι «η Ελληνική Αστυνομία έχει σχέδιο σε εξέλιξη με την τοπική αυτοδιοίκηση για την έγκαιρη προσέλευση σε τυχόν περιστατικά βίας» και αναφέρθηκε στα τηλεφωνικά κέντρα στήριξης γυναικών θύματα βίας, αλλά και στη στελέχωση των τοπικών τμημάτων με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς για την ενδοοικογενειακή βία. Αποκάλυψε ότι οι αστυνομικές αρχές ασχολήθηκαν με 5.413 περιστατικά  ενδοοικογενειακής βίας το 2020.

Χαρακτήρισε καταδικαστέα τα περιστατικά προπηλακισμού με αφορμή τη βία κατά ειδικών και υπογράμμισε πως οι καταστηματάρχες οφείλουν να κάνουν τους δικούς τους ελέγχους και πως οι έλεγχοι από την Πολιτεία θα συνεχίζονται κανονικά

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση: