Λ. Κρέτσος: Θρίαμβος η εξασφάλιση επιπλέον συχνοτήτων, μετά το 2022 όμως

Λ. Κρέτσος: Θρίαμβος η εξασφάλιση επιπλέον συχνοτήτων, μετά το 2022 όμως

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατοχύρωσε συχνότητες για τη χώρα, πρώτη φορά από το 2006 και η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των μελών του SEDDIF είναι πολύ σημαντική για εθνικούς λόγους, δήλωσε ο Λευτέρης Κρέτσος, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την κατοχύρωση συχνοτήτων υπέρ της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, δήλωσε: 

«Όσοι έσπευσαν να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με τις αποφάσεις του Φόρουμ Υλοποίησης Ψηφιακού Μερίσματος Νοτίου Ευρώπης (SEDDIF) θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατοχύρωσε συχνότητες για τη χώρα, πρώτη φορά από το 2006.

2. Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των μελών του SEDDIF είναι πολύ σημαντική για εθνικούς λόγους, αλλά (όπως ισχύει σε αντίστοιχες συμφωνίες) έχει μακροπρόθεσμο -και όχι απολύτως ορισμένο ακόμη- χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

3. Η εξασφάλιση επιπλέον συχνοτήτων για τη χώρα αποτελεί θρίαμβο, θα αποδώσει καρπούς όμως μετά το 2022. Ως τότε δεν θα πρέπει να δημοπρατηθούν τηλεοπτικές άδειες;

Αν η Νέα Δημοκρατία και τα συστημικά media επιθυμούσαν όντως την ενίσχυση του πλουραλισμού για την οποία δήθεν κόπτονται σήμερα, γιατί δεν κατοχύρωναν τις συχνότητες όλα τα τελευταία χρόνια; Το αντίθετο. Από το 2006 οι Κυβερνήσεις: α) έδιναν διαρκώς παρατάσεις ντροπής στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, β) αρνούνταν να βεβαιώσουν τα χρέη των ιδιοκτησιών τους αναφορικά με το τέλος χρήσης συχνοτήτων, γ) έκλεισαν το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μελετών (ΙΟΜ), το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ) και την ΕΡΤ, δ) προχώρησαν στο διαγωνισμό-παρωδία με το μοναδικό υποψήφιο για τον πάροχο δικτύου (DIGEA) και βέβαια ε) ποτέ δεν τόλμησαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης.

Όσο κι αν κάποιοι στενοχωριούνται, στις αρχές του 2018 μπαίνει τέλος στην τηλεοπτική ανομία 30 ετών.

Όσο κι αν κάποιοι στενοχωριούνται, η Ελλάδα καταγράφει διαρκώς επιτυχίες στα διεθνή φόρα, εξασφαλίζει τα συμφέροντά της και διευρύνει τα δικαιώματά της για τις δεκαετίες που έρχονται».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε:

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, όσοι αδιαφόρησαν πλήρως από το 2006 για την κατοχύρωση των συχνοτήτων της χώρας μας να ενδύονται σήμερα το μανδύα του κριτή και να εγκαλούν την Κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο κατάφερε να διασφαλίσει τους υφιστάμενους φασματικούς πόρους, αλλά διεκδίκησε, κέρδισε και έφερε στην Ελλάδα πολύ περισσότερους.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης προχώρησε -με απόφαση του Υπουργού, Νίκου Παππά- στη συγκρότηση ομάδας εργασίας οκτώ επιστημόνων της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία διαπραγματεύτηκε με επιτυχία υπέρ των συμφερόντων της χώρας στο πλαίσιο του Φόρουμ Υλοποίησης Ψηφιακού Μερίσματος Νοτίου Ευρώπης (SEDDIF). Την τεχνική υποστήριξη της ομάδας εργασίας ανέλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το νέο πλάνο που συμφωνήθηκε στη Βουδαπέστη διασφαλίζει την εξάλειψη παρεμβολών, ιδίως στα κρίσιμα ανατολικά και δυτικά σύνορα της χώρας, διασφαλίζει την εκπομπή των περιφερειακών σταθμών, κατοχυρώνει τις επικοινωνίες της Εθνικής Άμυνας, δημιουργεί τις συνθήκες εισαγωγής στην τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία 5G και ομαλής μετάβασης της χώρας σε νέες ψηφιακές τηλεοπτικές τεχνολογίες από το 2022 και μετά, όπως προβλέπεται από τον οδικό χάρτη της Ε.Ε.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες τηλεοπτικής εκπομπής, το νέο πλάνο συχνοτήτων της χώρας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του SEDDIF θα τεθεί σε ισχύ σε 3 έως 5 χρόνια. Θα μεσολαβήσει μεταβατική περίοδος με ταυτόχρονη μετάδοση σε τυπική και υψηλή ευκρίνεια, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες σε φάσμα. Επιπλέον και μέχρι να συντονιστούν και να συλλειτουργήσουν τα πλάνα των όμορων χωρών δεν θα είναι διαθέσιμοι όλοι οι τηλεοπτικοί δίαυλοι.

Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους εκείνοι που επιλέγουν να απαξιώσουν αυτή την εθνική επιτυχία, στο βωμό μικροκομματικών επιδιώξεων».

Σημειώνεται πως, όπως μετέδωσε η Καθημερινή, ο διακρατικός οργανισμός SEDDIF (South Eastern Digital Dividend Implementation Forum), ολοκληρώνοντας χθες τις εργασίες του, απέδωσε στην Ελλάδα  τουλάχιστον επτά διαύλους (πολυπλέκτες) για την ψηφιακή ευρυεκπομπή τηλεοπτικού σήματος. Η απόδοση αυτή είναι σύμφωνη με όσα υποστήριζαν οι μηχανικοί με όρους «φυσικής» και «λογικής», μετά και την πρόβλεψη της απόδοσης των συχνοτήτων του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κάποια στιγμή μετά το 2020 (πιθανώς το 2023).

Η απόφαση όμως αυτή του SEDDIF συνιστά κόλαφο για τους υποστηρικτές της μελέτης του Ινστιτούτου Φλωρεντίας και όλων εκείνων, που  διατείνονταν ότι «επειδή έρχεται το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ, χωράνε πέντε -το πολύ έξι- διαύλοι (πολυπλέκτες) στην επικράτεια της χώρας.