«Κρυφή» ατζέντα βλέπει η αντιπολίτευση στα σχέδια του Ερντογάν για νέο σύνταγμα
Bloomberg

«Κρυφή» ατζέντα βλέπει η αντιπολίτευση στα σχέδια του Ερντογάν για νέο σύνταγμα

Για «κρυφή» ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει ένα νέο Σύνταγμα στην Τουρκία κάνει λόγο το Bloomberg επικαλούμενο πηγές της αντιπολίτευσης, οι οποίες εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει την  αποσταθεροποίηση της χώρας για να καλύψει την ελεύθερη πτώση της οικονομίας.

Έχοντας αποκτήσει ευρεία εκτελεστική εξουσία μετά την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος το 2017, επιδιώκει ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή σε βασικούς νόμους της χώρας. Αυτή τη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί μια νέα σύγκρουση για να καλύψει τα τεράστια προβλήματα στην οικονομία.

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η ρίζα των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκεται στο ότι ο θεμελιώδης νόμος της χώρας αποτέλεσε "κληροδότημα πραξικοπηματιών”: τέθηκε σε ισχύ το 1982, μετά από δημοψήφισμα, από τη χούντα του Εβρέν, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με το προηγούμενο σύνταγμα του 1961, το οποίο υιοθετήθηκε μετά την ανατροπή και τον απαγχονισμό του Αντνάν Μεντερές. 

Εκ πρώτης όψεως, η δέσμευση του Ερντογάν φαίνεται να στοχεύει στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Ωστόσο, τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης «βλέπουν» μια απόπειρα να αποσπαστεί η προσοχή της κοινής γνώμης από μια παρακμάζουσα οικονομία, η οποία αποτελεί προϊόν διαχείρισης ενός αυταρχικού Ερντογάν και του όλο και πιο μη δημοφιλούς κόμματός του.

«Αυτά που προωθεί έχουν στόχο να εμποδίσουν τους πολίτες μας από το να δουν τα πραγματικά προβλήματα στην Τουρκία», δήλωσε ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργός Οικονομικών του ΑKP και τώρα πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA.

Σύμφωνα με τον Μπαμπατζάν, οι πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν αντικατοπτρίζουν την κοινοβουλευτική αριθμητική: ο συνασπισμός των ισλαμιστών συντηρητικών και των εθνικιστών του υπολείπεται κατά 23 έδρες της απαιτούμενης πλειοψηφίας που απαιτείται για να υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες συνταγματικές αλλαγές.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση εκτιμά πως με αυτή την κίνηση ο Ερντογάν παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και δίνοντας τον ρυθμό στον οποίο καλείται να κινηθεί η αντιπολίτευση.

Οι κυοφορούμενες αλλαγές έρχονται την ώρα που η Κωνσταντινούπολη βουλιάζει από τις φοιτητικές διαδηλώσεις για τον διορισμό του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ο οποίος πρόσκειται στο κόμμα του. Το κυβερνών κόμμα απεικόνισε τις συγκεντρώσεις ως παράδειγμα των τουρκικών ελίτ που προσπαθούν να υπονομεύσουν τον πρόεδρο ενώ οι αντίπαλοί του βλέπουν ότι όλες οι κινήσεις έχουν ως ένα και μοναδικό στόχο. Να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα σοβαρά προβλήματα.

 Αυτό έχει οδηγήσει σε ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του σε συνδυασμό με την οικονομία και την αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας μετά την ένταση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. 

Η ανεργία και οι τιμές έχουν αυξηθεί, ενώ το κόμμα του Τούρκου προέδρου έχασε τις τοπικές εκλογές, τόσο στο επιχειρηματικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης όσο και στην Άγκυρα. Η τουρκική οικονομία των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανέκαμψε από την ύφεση που προκάλεσε η Covid-19 ταχύτερα από ό,τι άλλες χώρες, αλλά η ανάκαμψη είχε κόστος.