Κροατία: Το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα συντηρητική κυβέρνηση

Κροατία: Το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα συντηρητική κυβέρνηση

Το κοινοβούλιο της Κροατίας έδωσε χθες Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε η συμμαχία της κεντροδεξιάς, με επικεφαλής τον 49χρονο τεχνοκράτη πρωθυπουργό Τίχομιρ Ορέσκοβιτς.

Η κυβέρνηση του νεότερου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να τιθασεύσει το διογκούμενο δημόσιο χρέος, να μειώσει την υψηλή ανεργία και να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας, που βγήκε μόλις το 2015 από εξαετή ύφεση.

Υπέρ της κυβέρνησης τάχθηκαν οι 83 από τους 151 βουλευτές του κροατικού κοινοβουλίου.

Ο Ορέσκοβιτς, ειδικός στα χρηματοοικονομικά, νέος στην πολιτική, με διπλή —καναδική και κροατική— υπηκοότητα, στην ομιλία του στο κοινοβούλιο πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία τόνισε ότι ένας από τους βασικούς του στόχους είναι να μειώσει το έλλειμμα, ώστε να επανέλθει εντός του ορίου του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, από περίπου 5% σήμερα. Ακόμη, είπε πως ευελπιστεί να εξασφαλίσει την κατηγοριοποίηση των αξιόγραφων του δημοσίου της χώρας στην κατηγορία της επένδυσης από τους οίκους αξιολόγησης.

«Ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε ανάπτυξη υψηλότερη του 4% ως το 2020 και να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κάτω από το 80% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ). Θέλουμε να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2017 και να βελτιώσουμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας του χρόνου», σημείωσε ο Ορέσκοβιτς. «Το μόνο που ζητάω είναι χρόνος και αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Κροατία θεωρείται μια από τις πλέον αδύναμες οικονομίες στην ΕΕ, παρά το ότι εκτιμάται ότι κατέγραψε ανάπτυξη 1,5% το 2015, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 87% του ΑΕΠ και αυξάνεται, ενώ η ανεργία πλήττει το 17,9% του ενεργού πληθυσμού. Τα κροατικά ομόλογα του δημοσίου τοποθετούνται στη βαθμίδα BB+ ή τις αντίστοιχες, λίγο κάτω από την κατηγορία της επένδυσης, από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, αλλά με αρνητική προοπτική.

Ο Ορέσκοβιτς, που έχει γεννηθεί στο Ζάγκρεμπ αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στον Καναδά, ονομάστηκε πρωθυπουργός από το συντηρητικό κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και το ρεφορμιστικό κόμμα Μοστ, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πολλές εβδομάδες, έπειτα από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου που δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή.

«Αυτή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει σκληρές αποφάσεις», είπε ο Ορέσκοβιτς. «Θέλουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να κάνουμε το επιχειρείν ευκολότερο και να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας».

Ο νέος πρωθυπουργός της Κροατίας σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει στην ενέργεια, τον τουρισμό και τις υποδομές, εν μέρει αντλώντας από τα αναπτυξιακά κονδύλια της ΕΕ, που ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκ. ευρώ. Ακόμη, ο Ορέσκοβιτς είπε πως σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει πόρους του δημοσίου που δεν έχουν στρατηγική σημασία και αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία.

«Χρειαζόμαστε επίσης σταθερή φορολογική και νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Ορέσκοβιτς, ως πρότινος οικονομικός διευθυντής της ισραηλινής φαρμακευτικής εταιρείας Teva. Συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με επενδυτές που διακρατούν κρατικά ομόλογα της Κροατίας στην Αυστρία την περασμένη εβδομάδα, δίνοντάς τους διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνησή του θα μειώσει το χρέος και το έλλειμμα.

Η κροατική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 πριν από τα τέλη του Μαρτίου.

Αναλυτές επισήμαναν πάντως ότι υπήρξαν πολλά κενά στις δηλώσεις του Ορέσκοβιτς και ότι η νέα κυβέρνηση της Κροατίας δεν σχηματίστηκε με βάση ένα συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα, αλλά μάλλον αποτελεί μια ομάδα προσωπικοτήτων, που μένει να αποδειχθεί εάν θα λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα ως ομάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ