Κόμματα στην ολλανδική Βουλή τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων

Κόμματα στην ολλανδική Βουλή τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων

Την ανησυχία και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ολλανδία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και της προσφυγικής κρίσης μετέφεραν στους Έλληνες βουλευτές, τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ολλανδικού Κοινοβουλίου, που είχαν σήμερα κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά τους οι Έλληνες βουλευτές, ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εξαιτίας της έντασης του προσφυγικού, τάχθηκαν στο σύνολό τους κατά της πολιτικής του κλεισίματος των συνόρων, και τόνισαν ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερα ευρωπαϊκό, και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη συνεργασία όλων των χωρών της Ευρώπης, η οποία να βασίζεται στην αλληλεγγύη και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

«Στην Ολλανδία υπάρχουν 16 κόμματα και γίνονται πολλές συζητήσεις. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να βοηθήσουμε χώρες όπως η Ελλάδα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και άλλες που ζητούν να κλείσουν τα σύνορα κοντά στο έδαφος της Ολλανδίας ή να προσφέρουμε στους πρόσφυγες ένα μέλλον σε χώρες όπως η Τουρκία η Ιορδανία ή ο Λίβανος», ανέφερε η Marit Maij, του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, ενώ σε ό,τι αφορά το κόμμα της, είπε ότι τάσσεται υπέρ της «διανομής των βαρών σε όλη την Ευρώπη». «Έχουμε ήδη δεχθεί», είπε, «60.000 πρόσφυγες και μπορούμε να βοηθήσουμε να μετεγκατασταθούν και άλλοι, από τα hot spots της Ελλάδας και της Ιταλίας, όπως πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο θέμα της ταυτοποίησης». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι στην Ευρώπη των «28» υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Το μεταναστευτικό με την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, συνέδεσε ο Pieter Omtzigt, του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που τόνισε ότι ένα βασικό θέμα είναι αν η χώρα μας «εκπληρώνει τα προαπαιτούμενα του προγράμματος δανεισμού». «Κάποια κόμματα στην Ολλανδία υποστηρίζουν ότι μπορούμε να πάρουμε έναν μικρό αριθμό προσφύγων, αλλά θέλουμε να ξέρουμε τι κάνατε με λίστα Λαγκάρντ αν κάποιοι πλήρωσαν, ποια συνεργασία θέλετε με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχει σχεδόν μηδενική υποστήριξη στην Ολλανδία να συλλέξουμε όλα τα χρέη των χωρών».

«Στην Ολλανδία γίνονται έντονες συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ενίσχυση των δυνάμεων της ακτοφυλακής σε χώρες που δεν μπορούν να διαφυλάξουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους», ανέφερε η Sharon Gesthuizen, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και σημείωσε πως το κόμμα της έχει εξετάσει το θέμα της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ότι είναι υπέρ της επαναπροώθησης των μεταναστών και των προσφύγων στην Τουρκία.

Η κ. Gesthuizen αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, εκτίμησε ότι το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση μπορεί να δημιουργήσει ένταση, και ευχήθηκε να επικρατήσει ηρεμία και να βρεθεί λύση.

Αυτοκριτική για τον χειρισμό του προβλήματος ζήτησε από την ελληνική πλευρά ο Sjoerd Potters του κόμματος για την "Ελευθερία και τη Δημοκρατία", και ζήτησε να μάθει εάν υπάρχουν στην Ελλάδα αιτήματα προσφύγων για μετεγκατάσταση στην Ολλανδία, γιατί -όπως είπε- από την κυβέρνηση της χώρας τους πληροφορούνται ότι δεν υπάρχουν.

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει παταγωδώς», υποστήριξε κατά τη συζήτηση η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ανέττα Καβαδία. «Πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο συνάδουν με τις δυτικές αξίες η ανέγερση τειχών, ο αποκλεισμός προσφύγων, ή νομιμοποιημένη αρπαγή των τιμαλφών» προσέθεσε.

Η κ. Καβαδία τόνισε πως «μόνο η Ελλάδα ανταποκρίθηκε και προσπάθησε να διασώσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους» και υποστήριξε, ότι είναι υποχρέωση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθούν ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων.

Επισήμανε, τέλος, ότι «αν οι κοινές συμφωνίες δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που γράφτηκαν τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα».

Στο πρόβλημα που δημιουργεί η μεγάλη έκταση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της ιδέας της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Καταλόγισε στην Τουρκία ότι παρά τις διμερείς συμφωνίες δεν ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και ζήτησε από τους Ολλανδούς βουλευτές να δουν οι ίδιοι πώς γίνονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στα ελληνικά νησιά.

«Αν δεν συνεργαστούμε στην Ευρώπη για να μπορούμε να διαπιστώνουμε ποιοι είναι οι πρόσφυγες και ποιοι οι οικονομικοί μετανάστες, αργά ή γρήγορα θα έρθουν στις χώρες σας, ακόμη και αν δεν περάσουν από την Ελλάδα» ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι το ζητούμενο δεν είναι να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αλλά να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία και άλλες χώρες μέσω των οικονομικών συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθούν ώστε να δεχθούν την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών.

«Αν νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελειώνει κλείνοντας τα σύνορα είναι λάθος», είπε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ζήτησε να υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων από ευρωπαϊκή δύναμη και όχι απαραίτητα δύναμη αποτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παπαθεοδωρου είπε ότι δεν πρέπει στην Ευρώπη να συνδέσουμε το προσφυγικό με τα εσωτερικά πολιτικά ημερολόγια. Καταλόγισε ευθύνη στην ελληνική πλευρά ότι η πολιτική της δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έδειξε ετοιμότητα. Τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων και τόσο έντονη παρουσία ασυνόδευτων ανηλίκων, γυναικών και ευάλωτων ομάδων.

«Αποτέλεσμα της πολιτικής και των επεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», χαρακτήρισε το προσφυγικό ο εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Ο κ. Παφίλης πρότεινε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να περνούν στην Ευρώπη απευθείας από τις χώρες στις οποίες καταφεύγουν, από την Τουρκία τη Συρία και το Λίβανο, και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης στην Ευρώπη ενός κινήματος κατά του φασισμού και του ρατσισμού.

«Με ενοχλεί η διάκριση χώρας υποδοχής και χώρας εισόδου όπως και η κουβέντα για αλλαγή ή κατάργηση Σένγκεν με την πρώτη μεγάλη δυσκολία», είπε ο εισηγητής από το Ποτάμι Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και προσέθεσε ότι «αυτό δίνει την εντύπωση ότι η ΕΕ είναι πάρκινγκ στην ευημερία και όποιος δεν έχει χρήμα να αποβληθεί».

«Μέγγενη που σφίγγει την Ελλάδα», χαρακτήρισε το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Καράς και ζήτησε να μην συγχέεται το προσφυγικό με την οικονομική κρίση, ενώ χαρακτήρισε τις μεταναστευτικές ροές ανάλογες με εκείνες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου

Στην Τουρκία απέδωσε την ευθύνη για την κρίση του προσφυγικού ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος. Ζήτησε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου, για τον οποίο είπε ότι έχει εγκριθεί από το 2012, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί, και θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία και την Ιταλία. «Όταν ο δορυφόρος βλέπει ότι φεύγουν σκάφη από την Τουρκία 50 ή 100 συγχρόνως σ'' ένα μήκος 3.000 χιλιομέτρων ελληνικών ακτογραμμών και βλέπει που ξεκινούν, θα πρέπει να στείλει σήμα να σταματήσουν, και αυτό θα πρέπει να το κάνει η Ευρώπη και όχι το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ