Κομισιόν: Οικονομική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την προσφυγική κρίση

Κομισιόν: Οικονομική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την προσφυγική κρίση

Οικονομική στήριξη, ύψους 3 δισ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα έρχεται κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «περαιτέρω ουσιαστική οικονομική στήριξη» της Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει την παροχή «άμεσης και συνεχούς ανθρωπιστικής βοήθειας» της ΕΕ προς την Άγκυρα, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να διαχειριστεί πάνω από 2.000.000 πρόσφυγες και αιτούντων ασύλου που βρίσκονται στο έδαφός της, υπό προσωρινή προστασία.

«Για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, η ΕΕ πρέπει να εντείνει τη συνεργασία της με την Τουρκία και η Τουρκία με την ΕΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση από την πλευρά της Επιτροπής με την Άγκυρα, στο θέμα των προσφύγων. «Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να εργαστούν από κοινού και να εφαρμόσουν το Κοινό Σχέδιο Δράσης που θα βάλει σε τάξη τις μεταναστευτικές ροές και θα βάλει φρένο στην παράνομη μετανάστευση. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Σύρων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία», προσέθεσε ο Φ. Τίμερμανς.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για Θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, ανέφερε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, έχουν προοδεύσει σε βαθμό που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. «Αυτή ήταν η θετική εισήγηση που έκανε η Επιτροπή στον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την ερχόμενη Κυριακή», ανέφερε η κ. Μπερτρό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ