Κόλαφος για ΣΥΡΙΖΑ το πόρισμα Αλιβιζάτου για αστυνομική βία – Στη δική του θητεία αναφέρεται
Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Κόλαφος για ΣΥΡΙΖΑ το πόρισμα Αλιβιζάτου για αστυνομική βία – Στη δική του θητεία αναφέρεται

Στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέβησαν όσα αναφέρει το πόρισμα Αλιβιζάτου για πληθώρα κρουσμάτων αστυνομικής βίας και ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη όπου υπάρχει ατιμωρησία των αστυνομικών οργάνων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ εντύπων, που κάνουν λόγο για «κόλαφο κατά της αστυνομίας», για «επιβεβαίωση για απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής βίας», αλλά και για την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, το υπουργείο επισημαίνει ότι «αν υπάρχει κόλαφος είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ». Και εξηγεί ότι στην διακυβέρνησή του συνέβησαν όσα αναφέρονται στο πόρισμα και για τα οποία προκύπτει ότι δεν έκανε τίποτε. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

Αν υπάρχει επιβεβαίωση είναι για την στεγνή καταγγελτική ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον όρο αστυνομική βία. Δεν μερίμνησε για τίποτε όσο κυβερνούσε, δεν πρόσεξε καν ότι σήμερα οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη υλοποιηθεί, δεν ασχολήθηκε καν με ότι οι περιπτώσεις που εξετάσθηκαν αφορούν όλες στη διακυβέρνησή του.

Η σημερινή πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου, συνέστησε την Επιτροπή, έχει καλύψει το σύνολο των προτάσεων της καθώς και των υποδείξεων του Συνηγόρου του Πολίτη. Δηλαδή έκανε σε ένα χρόνο όσα δεν έγιναν στα προηγούμενα δέκα χρόνια.

“Για άλλη μια φορά οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβαδίζουν με στοιχεία και την παρορμητικότητα”, αναφέρει το υπουργείο το οποίο και υπογραμμίζει πως:

- Η επιτροπή συνεστήθη με απόφαση του Υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη τον Νοέμβριο 2019 υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτου.

- Η επιτροπή μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών και παρέδωσε πόρισμα τον Μάϊο 2020 με υπογραφές τριών από τα 5 μέλη της.

- Όλα τα περιστατικά που μελέτησαν αφορούσαν περίοδο πριν την σημερινή διακυβέρνηση, συγκεκριμένα των ετών 2017-2018.

- Στο πόρισμα διατυπώνονται 9 προτάσεις. Από αυτές όλες πλην των υπ’αριθμ. 7 και 9 έχουν υλοποιηθεί, οι πιο σημαντικές μάλιστα πριν καν εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής.

Συγκεκριμένα η ανάθεση ανακριτικών αρμοδιοτήτων στον Συνήγορο του Πολίτη νομοθετήθηκε με τον ν.4662/2020 και με το π.δ.111/2019 τροποποιήθηκε το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και φερεγγυότητα των πειθαρχικών ερευνών της Αστυνομίας.

Οι προτάσεις 7 και 9 που δεν έχουν υλοποιηθεί αφορούν στη μονιμοποίηση της εν λόγω επιτροπής-που δεν έχει πλέον νόημα γιατί οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στον Συνήγορο του Πολίτη- και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, που είναι ευρύτερο κυβερνητικό θέμα και αφορούν υποθέσεις της δεκαετίας του 2000.

Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα Αλιβιζάτου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι καταγράφεται απροθυμία των ανακριτικών οργάνων ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη, απόδοση μεγαλύτερης βαρύτητας χωρίς ιδιαίτερο λόγο στις μαρτυρικές καταθέσεις οργάνων σε σχέση με μαρτυρίες πολιτών, μη συμμόρφωση με πορίσματα Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και πλημμελείς έρευνες σε υποθέσεις ρατσιστικού κινήτρου