Κίνδυνος εξαΰλωσης του 20% του μηνιαίου εισοδήματος λόγω ακρίβειας

Κίνδυνος εξαΰλωσης του 20% του μηνιαίου εισοδήματος λόγω ακρίβειας

Για σήμερα, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώνεται στην Ελλάδα στα 426,9 ευρώ. Η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές Μαρτίου, έχει εκτιναχθεί στα 318 ευρώ η μεγαβατώρα. Πού σημαίνει ότι αν αυτή η τιμή διατηρηθεί μέχρι το τέλος του μήνα ποιος μπορεί να το αποκλείσει;- η επιβάρυνση ενός νοικοκυριού που καταναλώνει 500 κιλοβατώρες τον μήνα από τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 165 ευρώ. Ακόμη και για το νοικοκυριό με τις 300 κιλοβατώρες που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως σημείο αναφοράς, η επιβάρυνση για έναν μόλις μήνα θα φτάσει στα 100 ευρώ.

Πόσα από αυτά θα μπορέσει να καλύψει το οικονομικό επιτελείο με τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης; Και ύστερα, δεν είναι μόνο το ρεύμα. Σήμερα, η τιμή της αμόλυβδης δεν θα πουλιέται σε κανένα πρατήριο της χώρας κάτω από τα 2 ευρώ. Και όσοι δουν πολύ φθηνές τιμές καλό θα είναι να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή και για την ποιότητα και για την ποσότητα του καυσίμου που θα αγοράσουν. Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης, εκεί είναι που καραδοκεί το… σοκ.

Από τη μία οι μετεωρολόγοι θα προειδοποιούν για το επερχόμενο κύμα χιονιά και από την άλλη τα πρατήρια θα αναρτούν ταμπέλες για πετρέλαιο θέρμανσης άνω του 1,5 ευρώ. Ακόμη και 2000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα να έχει ένα νοικοκυριό, θα διαπιστώσει ότι φέτος τον Μάρτιο, για να πληρώσει το ρεύμα (σ.σ 500 κιλοβατώρες), για να ζεσταθεί με 200 λίτρα πετρέλαιο και για να βάλει 100 λίτρα βενζίνη στο αμάξι, θα χρειαστεί να δαπανήσει 280 ευρώ περισσότερα από πέρυσι.

Μιλάμε για…βομβαρδισμό της τάξεως του 15% στο μηνιαίο εισόδημα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αυξημένο κόστος για τα τρόφιμα το οποίο μόνο αμελητέο δεν είναι πλέον κάτι που θα φανεί μέσα στην εβδομάδα στα αναλυτικά στοιχεία του πληθωρισμού. Διότι 500 ευρώ να ήταν η περυσινή δαπάνη για το supermarket και να μας βγει ένας πληθωρισμός 6% στα τρόφιμα (σ.σ η εκτίμηση μπορεί να είναι και μετριοπαθής) μιλάμε για επιπλέον 30 ευρώ επιβάρυνση.

Αυτή είναι η κατάσταση με λίγους απλούς αριθμούς. Και από σήμερα, οι κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, θα πρέπει να βρουν τρόπους να αμυνθούν σε αυτό τον ανηλεή βομβαρδισμό των εισοδημάτων μας. Για σήμερα, είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί η … διορθωμένη εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Θα κάνει γενναία βήματα η Ευρώπη; Θα ανοίξει ο δρόμος για την επιδότηση ενεργοβόρων επιχειρήσεων;

Θα προχωρήσει η ελληνική πρόταση για τον κοινό κουμπαρά; Θα υπάρξει παρέμβαση στον τρόπο υπολογισμού του φυσικού αερίου και του ρεύματος ώστε να σταματήσει η χρηματιστηριακή τρέλα με τα προϊόντα ενέργειας; Είναι σαφές ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός από μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει πλέον τέτοια βάρη. Αν η τιμή χονδρικής του ρεύματος κάτσει πάνω από τα 300 ευρώ και αναγκαστεί το υπουργείο Ενέργειας να επιδοτήσει με 60 ευρώ τον κάθε λογαριασμό, τότε θα μιλάμε για μια δαπάνη της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Θα φτάσουν τα χρήματα του ταμείου ενεργειακής μετάβασης για τον Μάρτιο άντε και για τον Απρίλιο. Και μετά;