Κινδύνεψε ακόμα και η ψυχρότερη πόλη του πλανήτη...

Κινδύνεψε ακόμα και η ψυχρότερη πόλη του πλανήτη...

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκεται η Εύβοια, καθώς ανήκει στις περιοχές που έχουν υποστεί αδιανόητες καταστροφές τις τελευταίες εβδομάδες από μεγάλες πυρκαγιές. Οι απίστευτες εικόνες με τους Έλληνες που παλεύουν με τις φλόγες-τέρατα και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προκαλούν τρόμο και γίνονται πρωτοσέλιδα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η γιγαντιαία πυρκαγιά «Dixie» στις ΗΠΑ, που θεωρείται η μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας, εξαφάνισε από το χάρτη – εκτός από εκατομμύρια στρέμματα - και το Greenville, κάνοντας κυριολεκτικά στάχτη το 75% της πόλης. Στον Καναδά, έχουν καεί πάνω από 6 εκατομμύρια στρέμματα τους τελευταίους μήνες, ενώ στη Ρωσία απειλήθηκε ακόμα και η ψυχρότερη πόλη του πλανήτη.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το βρετανικό περιοδικό «The Conversation», το καλοκαίρι του 2021 αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ελλάδα: Δεν υπάρχουν λόγια για τις εικόνες σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, μόνο θλίψη. Μέχρι την Κυριακή 8 Αυγούστου είχαν καεί 933.680 στρέμματα σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, ενώ το Λιμενικό Σώμα απεγκλώβισε περίπου 3.000 ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες.

Καναδάς: Το εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκε τον περασμένο Ιούνιο, με τους 49,6°C που καταγράφηκαν στο Lytton, της Βρετανικής Κολομβίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές. Πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί και δεκάδες χιλιάδες Καναδοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Ρωσία: Το Γιακούτσκ της ανατολικής Σιβηρίας θεωρείται η ψυχρότερη πόλη στον κόσμο, καθώς τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι στους -41°C. Πριν λίγες ημέρες η πόλη καλύφθηκε από πυκνούς καπνούς καθώς μετά από εβδομάδες συνεχόμενου καύσωνα τα διπλανά δάση ξεράθηκαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μεγάλες πυρκαγιές. Οι φωτιά ήταν τόσο μεγάλη και οι άνεμοι τόσο ισχυροί που ο καπνός έφτασε μέχρι την Αλάσκα.

Καλιφόρνια: Στην Καλιφόρνια κάηκαν 900 κτίρια και 2 εκατομμύρια στρέμματα από την «Dixie» τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας. Οι εικόνες από το Greenville είναι συνταρακτικές. Στη μικρή πόλη καταστράφηκαν ολοσχερώς ιστορικά κτίρια ηλικίας άνω των 100 ετών που χτίστηκαν την εποχή του «πυρετού του χρυσού», σπίτια, επιχειρήσεις, σχολεία και εκκλησίες. «Χάσαμε το Greenville», δήλωσε συντετριμμένος ο Γερουσιαστής, Νταγκ Λαμάλφα.

Όρεγκον: Επίσης στις ΗΠΑ, η πυρκαγιά «Bootleg» σαρώνει το Όρεγκον. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά στη συγκεκριμένη πολιτεία από το 1900 και μέχρι στιγμής έχει κάψει πάνω από 1,6 εκατομμύρια στρέμματα. Η πυρκαγιά γιγαντώθηκε τόσο που δημιούργησε το δικό της κλίμα και έστειλε τον καπνό 4.500 χιλιόμετρα μακριά, να διασχίσει τις ΗΠΑ από μία πλευρά στην άλλη, καλύπτοντας ακόμη και τη Ν. Υόρκη.

Τουρκία: Σύμφωνα με ξένα μέσα οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν από την Αττάλεια στα τέλη Ιουλίου και καίνε τη νότια πλευρά της χώρας στη Μεσόγειο, είναι οι χειρότερες στην ιστορία της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 1,6 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Με αφορμή την πύρινη κόλαση σε πολλές χώρες και τα συνεχώς αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πρωτοφανείς πλημμύρες στη Γερμανία τον Ιούλιο με τους 174 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες ζημιές, έχει ανοίξει διεθνώς μία μεγάλη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Στη βάση της συζήτησης βρίσκονται τα συμπεράσματα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, με ορίζοντα την πολύ κρίσιμη Διάσκεψη του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Γλασκόβη.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται εκείνοι που βλέπουν τα χειρότερα να έρχονται και απευθύνουν έκκληση για άμεση δράση ως προς τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Από την άλλη, επιστήμονες και αναλυτές διαφωνούν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, υποστηρίζοντας ότι η μελέτη του ΟΗΕ γίνεται με βάση μοντέλα πρόβλεψης που δεν αξιολογούν σωστά τα δεδομένα του πλανήτη.

«Είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Δεν θα μπορούμε ούτε να τρέξουμε, ούτε να κρυφτούμε πουθενά», προειδοποιεί με δηλώσεις της στο Associated Press, η Λίντα Μερνς, επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Μελετών των ΗΠΑ.

Ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΗΕ είναι ότι ο άνθρωπος προκαλεί τη ραγδαία υπερθέρμανση του πλανήτη. Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 2 εκατομμυρίων ετών! Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται πολύ γρήγορα η θερμοκρασία. Από το 1970, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη 50ετή περίοδο στην ιστορία, ενώ ακόμη ταχύτερη είναι η υπερθέρμανση κρίσιμων περιοχών όπως ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος.

Ένα ακόμη συμπέρασμα είναι πως όσο το κλίμα απορρυθμίζεται τόσο θα αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Λίγες μόνο ημέρες πριν τις πυρκαγιές στη χώρα μας, στη Γερμανία σημειώθηκαν πρωτοφανείς πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 174 άνθρωποι, ενώ το κόστος αποκατάστασης των ζημιών υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ξηρασίες γίνονται συνεχώς χειρότερες και αποδίδουν το φαινόμενο στον αντίκτυπο που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον.

Το αισιόδοξο μήνυμα της έκθεσης είναι ότι αν ο άνθρωπος αποφασίσει να σταματήσει τις εκπομπές ρύπων, τότε είναι εφικτό να αποφευχθούν τα χειρότερα, ωστόσο η κλεψύδρα αδειάζει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται τα επόμενα χρόνια, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποτραπεί η οριστική αλλαγή του κλίματος που θα οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει ραγδαία μείωση των εκπομπών ρύπων από εργοστάσια και αυτοκίνητα μέσα στις επόμενες δεκαετίες και να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων.