Κατακτήθηκε το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων από τον ΓΔ του X.A

Κατακτήθηκε το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων από τον ΓΔ του X.A

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με καθυστέρηση μιας ημέρας αντέδρασε το ελληνικό χρηματιστήριο από την μεγάλη χθεσινή άνοδο των ευρωπαϊκών κλείνοντας στις 601,20 μονάδες με άνοδο 3,09%.

Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης το ενδιαφέρων των επενδυτών για μη τραπεζικές μετοχές οι οποίες είχαν πιεστεί το προηγούμενο διάστημα. Το ενδιαφέρων των επενδυτών εστιάστηκε κυρίως στην μετοχή της ΕΧΑΕ με κέρδη 9,09% στα €4,92, των ΕΛΠΕ με άνοδο 8,42% στα €3,99 όπου ακολούθησε την χθεσινή έντονα ανοδική κίνηση των εταιρειών πετρελαίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ και του ΜΥΤΙΛ με άνοδο 7,25% στα €3,70.

Από τις τραπεζικές μετοχές σημαντική άνοδο 4,04% για την μετοχή της ΕΥΡΩΒ στα €1,03.

Οι επενδυτές θεώρησαν χαμηλές τις αποτιμήσεις πολλών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες είχαν πιεστεί αρκετά το προηγούμενο διάστημα.

Πλέον για να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να διαστούν οι 628 μονάδες και να διατηρηθεί ο γενικός δείκτης πάνω από αυτές τρεις ημέρες (φίλτρο τριών ημερών). Προς το παρών ο γενικός δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται στο πτωτικό κανάλι (σε εβδομαδιαία βάση) που έχει δημιουργηθεί από τον Μάρτιο του 2014.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών συμπεριφέροντε ως penny stock (εάν εξαιρέσει κανείς τον όγκο), καθώς τα θεμελιώδη τους (το βασικότερο) δεν είναι και τα καλύτερα μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου και  πως δεν προβλέπεται στα επόμενα χρόνια να «γράψουν» κέρδη που να δικαιολογούν τις αποτιμήσεις τους.

Τέλος γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως η ελληνική αγορά δεν επηρεάζετε πλέον από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και ακολουθεί την δική της πορεία. Οι οποιεσδήποτε αναλαμπές λειτουργούν μόνο ευκαιριακά χωρίς κάποιο σημαντικό νέο να τις τροφοδοτεί.

Ο τζίρος βρίσκεται στα €472,71 εκατομμύρια. εκ των οποίων τα €63,36 εκατομμύρια αφορούν πακέτα κυρίως στις μετοχές των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν πράξη 69 κινήθηκαν ανοδικά, 28 πτωτικά ενώ 146 παρέμειναν αμετάβλητες.