Καραδοκεί η κλιματική καταστροφή, προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ

Καραδοκεί η κλιματική καταστροφή, προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ

«Καραδοκεί η κλιματική καταστροφή», προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε ομιλία του με την οποία ξεκίνησε η υπουργική εβδομάδα στη Διάσκεψη για το Κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι, η οποία έχει ως στόχο να καταλήξει την Παρασκευή σε μια παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Ο κόσμος περιμένει από εσάς περισσότερα από ημίμετρα», σημείωσε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες και κάλεσε τις χώρες να αποδεχθούν να γίνεται κάθε πέντε χρόνια μια επανεξέταση της δέσμευσής τους πριν ακόμη από το 2020, τη χρονιά από την οποία θα ισχύσει μια μελλοντική συμφωνία.

«Οι αποφάσεις που θα πάρετε εδώ στο Παρίσι θα έχουν αντίκτυπο ανά τους αιώνες», υπογράμμισε ο Μπαν.

«Ο σημερινός στόχος είναι το απολύτως ελάχιστο», πρόσθεσε εξάλλου, για να συμπληρώσει αμέσως ότι «πρέπει να φιλοδοξούμε να τον ξεπεράσουμε. Θα πρέπει επομένως η συμφωνία να προβλέπει κύκλους διάρκειας πέντε ετών, ήδη πριν από το 2020, ώστε τα κράτη να επανεξετάζουν τις δεσμεύσεις τους και να τις ενισχύουν βάσει των επιστημονικών δεδομένων που θα υπάρχουν στη διάθεσή τους».

Στη συμφωνία αυτή «οφείλουμε να γίνεται καλά κατανοητό στον ιδιωτικό τομέα ότι η μεταμόρφωση που θα μας κληροδοτήσει μια παγκόσμια οικονομία με χαμηλές εκπομπές (αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) είναι κάτι το αναπόφευκτο, το ωφέλιμο και που συμβαίνει ήδη», πρόσθεσε.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να δεχθούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο κινητήριας δύναμης και οι αναπτυσσόμενες χώρες να αναλάβουν ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, βάσει των δυνατοτήτων τους», υπογράμμισε.

«Έξω από τις αίθουσες στις οποίες συναντιόμαστε, παντού στον κόσμο, ζητούν μια παγκόσμια και ισχυρή συμφωνία. Δεν πρόκειται απλώς για ένα κύμα υποστήριξης: είναι ένα κύμα που έχει ξεσπάσει», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Έχουμε την υποχρέωση να ακούσουμε αυτές τις φωνές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ