Κάλεσμα του πάπα Φραγκίσκου από τη Μιανμάρ για σεβασμό όλων των εθνοτικών ομάδων

Κάλεσμα του πάπα Φραγκίσκου από τη Μιανμάρ για σεβασμό όλων των εθνοτικών ομάδων

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα πως το μέλλον της Μιανμάρ περνά μέσα από την «ειρήνη», που βασίζεται κυρίως στον «σεβασμό κάθε εθνοτικής ομάδας και της ταυτότητάς της», αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια την οποία ωστόσο δεν κατονόμασε.

Κάλεσε επίσης σε «δέσμευση για τη δικαιοσύνη» και «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε ομιλία που εκφώνησε κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Μιανμάρ ενώπιον των πολιτικών αρχών της χώρας στην πρωτεύουσα Ναϊπιιτάου.

«Το μέλλον της χώρας πρέπει να είναι η ειρήνη, μια ειρήνη βασισμένη στον σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων κάθε μέλους της κοινωνίας, στον σεβασμό κάθε εθνοτικής ομάδας και της ταυτότητάς της», δήλωσε ο πάπας, χωρίς να αναφεθεί συγκεκριμένα στη μουσουλμανική εθνότητα των Ροχίνγκια.

Για τον πάπα Φραγκίσκο, «η επίπονη διαδικασία της οικοδόμησης της ειρήνης και της εθνικής συμφιλίωσης μπορεί να προχωρήσει μόνο μέσω μιας δέσμευσης στη δικαιοσύνη και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε, μιλώντας μετά τον χαιρετισμό της ηγέτιδας της Μιανμάρ Aung San Suu Kyi.

«Οι θρησκευτικές διαφορές δεν πρέπει να είναι πηγή διαίρεσης και δυσπιστίας, αλλά μάλλον μια δύναμη για ενότητα, συγχώρεση, ανοχή και συνετή οικοδόμηση του έθνους. Οι θρησκείες μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην επούλωση των συναισθηματικών, πνευματικών και ψυχολογικών πληγών εκείνων που υπέφεραν πολύ κατά τα χρόνια της σύγκρουσης», επέμεινε.

Ο Φραγκίσκος, που μετέβη με αεροπλάνο στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ προκειμένου να συναντηθεί με την Aung San Suu Kyi, μίλησε σε ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο ενώπιον των πολιτικών αρχών της χώρας και διπλωματών.

Ο πάπας εξέφρασε επίσης την «εκτίμησή» του για τις «προσπάθειες της κυβέρνησης», εξ ου το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που ξεκίνησε μια διαδικασία διαλόγου με τις διάφορες εθνότητες της χώρας «στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα στη βία, να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων εκείνων που θεωρούν αυτή τη γη ως σπίτι τους».

Απέτισε επίσης φόρο τιμής στα Ηνωμένα Έθνη

Ο πάπας είπε εξάλλου πως «ήρθα κυρίως για να προσευχηθώ μαζί με την καθολική κοινότητα της χώρας, μικρή, αλλά ένθερμη, για να την στηρίξω στην πίστη της και να την ενθαρρύνω στην προσπάθειά της να συμβάλει στο καλό του έθνους».

«Θα ήθελα επίσης η επίσκεψή μου να μπορέσει να ενώσει όλο τον πληθυσμό και να προσφέρει έναν ενθαρρυντικό λόγο σε όλους εκείνους που εργάζονται για την οικοδόμηση μιας δίκαιης, συμφιλιωμένης και περιεκτικής κοινωνικής τάξης», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως ο λαός «υπέφερε πολύ και εξακολουθεί να υποφέρει λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων και των εχθροπραξιών που έχουν διαρκέσει πάρα πολύ και έχουν προκαλέσει βαθιές διαιρέσεις».

Επιτροπή του ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να συντάξει έκθεση για τους βιασμούς και τους φόνους γυναικών και κοριτσιών Ροχίνγκια

Η επιτροπή του ΟΗΕ αρμόδια για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών ζήτησε σήμερα από τη Μιανμάρ να συντάξει «μια ειδική έκθεση» σε διάστημα έξι μηνών για τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών Ροχίνγκια από τον βιρμανικό στρατό στην Πολιτεία Ραχίν.

Πρόκειται για ένα σπάνιο αίτημα από την πλευρά της Επιτροπής αυτής, που συστάθηκε το 1982.

Η Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση της Μιανμάρ λεπτομέρειες για τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν σκοτωθεί από τον Αύγουστο οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση του στρατού στην Πολιτεία Ραχίν, εξαιτίας της οποίας περισσότεροι από 620.000 Ροχίνγκια αναζήτησαν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.

Επίσης επεσήμανε ότι «ζήτησε πληροφορίες για τις έρευνες, τις συλλήψεις, τις προσαγωγές, τις καταδίκες και τις ποινές ή τα πειθαρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν στους δράστες, περιλαμβανομένων των μελών των ενόπλων δυνάμεων, που κρίθηκαν ένοχοι για τέτοιου είδους εγκλήματα».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP