Κ. Τσιάρας: Η πρόταση της ΝΔ μπορεί να είναι η βάση μίας σοβαρής συζήτησης για την αλλαγή φύλου ταυτότητας

Κ. Τσιάρας: Η πρόταση της ΝΔ μπορεί να είναι η βάση μίας σοβαρής συζήτησης για την αλλαγή φύλου ταυτότητας

Η ΝΔ δε ζητεί τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αλλά έχει καταθέσει μία πρόταση σχεδίου νόμου, η οποία μπορεί να είναι η βάση μίας πολύ σοβαρής διαβούλευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 140,9 fm».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ολοκληρώνεται σήμερα με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση για άλλη μία φορά μέσα από μία εντελώς πρόχειρη προσέγγιση και μέσα από μια επιπολαιότητα προσπαθεί να δώσει απάντηση σε ένα ζήτημα το οποίο προφανώς αφορά σε ανθρώπινα δικαιώματα -στο δικαίωμα του καθενός για αυτοπροσδιορισμό- αλλά από την άλλη πλευρά, χωρίς να βάζει απολύτως καμία απολύτως ασφαλιστική δικλείδα, χωρίς να βάζει όρους και χωρίς να δίνει με τον τρόπο της την αίσθηση ότι η ελληνική Πολιτεία κινείται με σοβαρότητα απέναντι σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα».

Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι η θέση που έχει εκφράσει η ΝΔ «προφανώς δεν αναφέρεται στο δικαίωμα του καθενός να κάνει την επιλογή ή να προσδιορίσει τον εαυτό του, δικαίωμα το οποίο δεν μπορεί κανείς να αναιρέσει ή να αρνηθεί σε κανέναν», όμως, «δεν μπορεί η διαδικασία της αλλαγής φύλου να γίνεται χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο, χωρίς κανέναν όρο και χωρίς κανένα φίλτρο».

«Σύμφωνα με το άρθρο 3 απλά και μόνο μία δήλωση του οποιουδήποτε ενδιαφερομένου είναι αρκετή προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς να απαιτείται ιατρική γνωμάτευση, χωρίς στην πραγματικότητα να παρεμβαίνει ουσιαστικά όποιος δικαστής προκειμένου να πάρει την απόφαση και χωρίς να ξέρουμε αν η επιλογή αυτού του ανθρώπου, με τα όσα συνεπάγεται, μπορεί να του δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα, για τα οποία η ελληνική Πολιτεία είναι υπεύθυνη να τα αντιμετωπίσει. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μία ιατρική γνωμάτευση του κατάλληλου ψυχιάτρου, η οποία δε θα διαπιστώνει το κατά πόσο το φύλο είναι το ένα ή το άλλο, αλλά το κατά πόσο είναι συνειδητή η επιλογή του ατόμου» εξήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Εκκλησίας ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως «η ΝΔ δεν εμπλέκεται στις όποιες θέσεις της Εκκλησίας και το έχει κάνει ξεκάθαρο, καθώς είναι δύο διαφορετικοί χώροι, που προφανώς πρέπει να ακολουθούν παράλληλους δρόμους, ο καθένας να κοιτάζει τη δική του δουλειά».

Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει τη θέση της η κυβέρνηση, γιατί δεν μπορεί να στηρίζεται σε δύο πλειοψηφίες, ούτε να παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα». Πρόσθεσε δε πως «δεν μπορεί η κυβέρνηση να εγκαλεί για συντηρητισμό τη ΝΔ όταν ο υφιστάμενος νόμος (σ.σ. για τη διαδικασία αλλαγής φύλου ταυτότητας) είναι ένας νόμος της δεκαετίας του ΄70, του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και η όποια τροποποίηση έγινε πάλι επί Νέας Δημοκρατίας, στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC