JC Juncker: Η Ιταλία επιτίθεται στην Κομισιόν χωρίς λόγο

JC Juncker: Η Ιταλία επιτίθεται στην Κομισιόν χωρίς λόγο

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή της οποίας προεδρεύω εισήγαγε στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας στοιχεία ευελιξίας που ευνόησαν έναν ορισμένο αριθμό κρατών-μελών. Θα μπορούσα να φέρω ως παράδειγμα την Ιταλία, η οποία (όμως) δεν σταματά να επιτίθεται στην Κομισιόν χωρίς λόγο, και αυτό δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», δήλωσε ο Jean Claude Juncker συναντώντας τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε: «η Ιταλία δεν μπορεί να λέει, αν θέλει να το πει μπορεί να το κάνει αλλά αδιαφορώ παντελώς γι'' αυτό, ότι οι πολιτικές λιτότητας συνεχίσθηκαν από αυτή την Επιτροπή με τον ίσιο τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν».

Ο κ. Juncker τόνισε ακόμη ότι η Ιταλία είχε υποσχεθεί το 2017 να περιορίσει τον λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ στο 1,7% και ενώ οι δαπάνες για το προσφυγικό δεν ξεπερνούν το 0,1% του ΑΕΠ, τώρα η κυβέρνηση της Ρώμης προτείνει μια σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ 2,4%.

Απαντώντας στις δηλώσεις Juncker, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi υπογράμμισε πριν από λίγο ότι «η χώρα του δεν έχει καμία διάθεση να επιδοθεί σε λεκτικές συγκρούσεις», αλλά «όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να καταφέρει κάποιος να εμποδίσει την θέση της Ιταλίας».

«Τα χρήματα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων θα τα βάλουμε εκτός Συμφώνου Σταθερότητας, άσχετα αν αυτό αρέσει ή δεν αρέσει στους ιθύνοντες των Βρυξελλών», είπε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

«Αν οι ιθύνοντες αυτοί θέλουν να ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα» θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ώστε «να τύχουν σεβασμού» οι δεσμεύσεις για το μεταναστευτικό «και έτσι, θα δούνε ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα βελτιωθεί» επέμεινε ο Matteo Renzi.

Πριν από την διμερή συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Pier Carlo Padoan, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας «πρέπει ακόμη να καταβληθούν προσπάθειες για να έρθουν πιο κοντά οι απόψεις, οι αριθμοί και τα μέτρα». Αναφερόταν στο ιταλικό σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2017, επί του οποίου οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει σειρά ενστάσεων.

«Έστω και αν λαμβάνουμε υπόψη όλη την ευελιξία, έστω και αν το Σύμφωνο είναι έξυπνο, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τους σέβονται όλοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγάλη κατανόηση, αλλά οι κανόνες πρέπει να τυχαίνουν σεβασμού», επέμεινε ο Γάλλος επίτροπος.

«Οι πρόσφυγες δεν είναι σε θέση να επιλέξουν την χώρα μετεγκατάστασης»

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα πως οι πρόσφυγες δεν είναι σε θέση να επιλέξουν την χώρα στην Ευρώπη που θα μετεγκατασταθούν, σημειώνοντας πως έχουν την ευθύνη να μετακινηθούν από τις χώρες υποδοχής στις τοποθεσίες όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος.

Ο JC Junker τόνισε πως είναι «απαράδεκτο» και «μη αποδεκτό για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία να αρνούνται να ταξιδέψουν αεροπορικώς για προορισμούς εκτός από την Γερμανία».

Παράλληλα σημείωσε πως κάποιες κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζονται πρόθυμες να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, «αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που δέχονται να μετεγκατασταθούν», επισήμανε.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η ΕΕ κατέληξε σε ένα σχέδιο μετεγκατάστασης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της των 160.000 αιτούντων άσυλο από τις χώρες που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, μόλις 7.000 άνθρωποι περίπου έχουν μετεγκατασταθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ