ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σκότωσε περίπου 2.500 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τον Δεκέμβριο σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Στιβ Γουόρεν.

Το Πεντάγωνο απέφευγε μέχρι τώρα να ανακοινώσει έναν απολογισμό των επιχειρήσεών του.

Τον Δεκέμβριο, υπολογίζουμε ότι περίπου 2.500 μαχητές του εχθρού σκοτώθηκαν από τα πλήγματα του συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία", είπε ο συνταγματάρχης Γουόρεν, ο οποίος εδρεύει στη Βαγδάτη.

Απότον Αύγουστο του 2014, όταν ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, το ΙΚ έχει χάσει 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 40% των εδαφών που είχε υπό τον έλεγχό του στο Ιράκ. Απώλεσε επίσης το 10% των εδαφών του (περίπου 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στη Συρία, πρόσθεσε.

"Πιστεύουμε ότι το ΙΚ βρίσκεται τώρα στην άμυνα. Έφτασαν στο αποκορύφωμα των επιθετικών επιχειρήσεών τους γύρω στον Μάιο όμως έκτοτε απλώς χάνουν έδαφος", συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν πρόσφατα πολλά μεγάλα αστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και την πόλη Ραμάντι, στα δυτικά της χώρας. Όμως, πολλές ομάδες τζιχαντιστών κρύβονται ακόμη στα προάστια της πόλης αυτής, σημείωσε ο Γουόρεν, αναφέροντας ότι μόνο τις τελευταίες 24 ώρες Ιρακινοί στρατιώτες σκότωσαν περίπου 60 τζιχαντιστές.

Πέρσι οι ΗΠΑ υπολόγιζαν ότι στο Ιράκ και τη Συρία δρούσαν περίπου 20.000-30.000 μέλη του ΙΚ. Μολονότι φαίνεται ότι έχουν υποστεί πολλές ήττες στις δύο αυτές χώρες, ταυτόχρονα οι τζιχαντιστές κερδίζουν έδαφος αλλού, όπως στη Λιβύη όπου επιχείρησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε διάφορα λιμάνια.

Η στρατηγική του διεθνούς συνασπισμού συνίστατο κυρίως στην καταστροφή των πετρελαϊκών υποδομών που χρησιμοποιεί η τζιχαντιστική οργάνωση για να χρηματοδοτείται. Σύμφωνα με τον Γουόρεν, η παραγωγή πετρελαίου των τζιχαντιστών έχει μειωθεί κατά περίπου 30%, από τα 45.000 βαρέλια ημερησίως, στα 34.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ