ΗΠΑ: Το ενδεχόμενο προεδρικής υποψηφιότητας του D. Trump προκαλεί φόβο στους Ρεπουμπλικάνους

ΗΠΑ: Το ενδεχόμενο προεδρικής υποψηφιότητας του D. Trump προκαλεί φόβο στους Ρεπουμπλικάνους

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι θα κληθούν ν'' αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά ένα γεγονός το οποίο πριν λίγο καιρό οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούσαν εξωπραγματικό: ο Donald Trump να είναι ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος τους, που θ'' αναμετρηθεί εκλογικά με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Η πιθανότητα τελικής επικράτησης του Trump για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων είχε γίνει ανέκδοτο στην Ουάσιγκτον και προκάλεσε συζητήσεις στους διαδρόμους των κέντρων λήψης αποφάσεων. Η πιθανότητα αυτή θεωρούνταν εξωπραγματική, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις για μήνες, ενώ επικρατούσε και στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Μετά τις τρεις συνεχόμενες νίκες του, στο Νιου Χαμσάιρ, στη Νότια Καρολίνα και στη Νεβάδα, η άρνηση της αποδοχής των εξελίξεων, παραχωρεί τη θέση της στη μελαγχολική παραδοχή ότι ο Τραμπ διαθέτει πλέον τέτοια προεκλογική δυναμική και δεν μπορεί τίποτα να τον σταματήσει. Η δυναμική αυτή της αποδοχής του στο εκλογικό σώμα, εκτιμάται ότι θα εδραιωθεί ακόμη περισσότερο, αν κερδίσει με μεγάλα ποσοστά στις προκριματικές εκλογικές διαδικασίες της “Σούπερ Τρίτης,” την 1η Μαρτίου, καθώς οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να ενισχύουν τη θέση του.

“Οι εξελίξεις μας γεμίζουν ανησυχία και φόβο,” δηλώνει ο Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, ο οποίος υποστήριξε την υποψηφιότητα του Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα, υπολογίζοντάς τον ως τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα της βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που θα μπορούσε να σταματήσει την προεκλογική προέλαση του Τραμπ προς τη διεκδίκηση του προεδικού χρίσματος του κόμματος.

Ο D. Trump έχει υποσχεθεί να καταργήσει ή να επαναδιαπραγματευτεί τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, ν'' αυξήσει τους φόρους στους διευθυντές των χρηματοοικονομικών εταιριών, αλλά και να επανατοποθετήσει τη λογική του συστήματος υγείας, έστω κι αν αυτό, τον φέρει σε σύγκρουση με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, που κυριαρχούν στην οικονομική πολιτική των Ρεπουμλικάνων.

Στο σημείο αυτό γίνονται επίκαιρες οι ανησυχίες που έχουν εκφράσει αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, προειδοποιώντας ότι η τελική επικράτηση του Trump για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο κόμμα, προβλέποντας και μια ήττα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, με την κατάσταση να εξελίσσεται υπέρ του υποψηφίου που τελικά θα λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ προβλέπει “σφαγή” του Trump στις προεδρικές εκλογές, παρομοιάζοντας με το ναυάγιο του Τιτανικού, την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Στη διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεοπτικής συζήτησης των Ρεπουμπλικάνων στο Χιούστον του Τέξας, ο συνυποψήφιος του Trump, Τεντ Κρουζ προκάλεσε τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο καταλογίζοντας του “δεσμούς” με την υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον όπως, μία δωρεά στο Ίδρυμα Κλίντον.

Ο Trump ανταπέδωσε γελοιοποιώντας τον Κρουζ για την ανικανότητά του να κερδίσει πέραν της εκλογικής του νίκης στους προκριματικούς στην Αϊόβα, ενώ τον αποδοκίμασε για το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τον Trump στις δημοσκοπήσεις, ακόμη και στην πολιτεία του Τέξας, στην οποία ο Κρουζ είναι Γερουσιαστής. “Εάν κερδίσω κι εκεί, θα υπογράψεις τη θανατική σου καταδίκη ή όχι..;” δήλωσε σαρκαστικά ο Trump.

Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως, ο Ρεπουμπλικάνος Κάρλος Καρμπέλο δήλωσε ότι δε θα υποστήριζε τον Trump, αν ήταν ο προεδρικός υποχήφιος των Ρεπουμπλικάνων τονίζοντας: “Αν αυτός που έχει το χρίσμα είναι μια απάτη και είναι επιθετικός, αλλά και αναποτελεσματικός πρόεδρος όπως, ο D. Trump, δε θα τον υποστήριζα,” τόνισε ο Καρμπέλο.

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων προσπαθούν να είναι περισσότερο αισιόδοξοι. “Δε νομίζω ότι η προεδρική υποψηφιότητά του θα είναι καταστροφική,” δηλώνει η Γερουσιαστής Σούσαν Κόλινς από το Μέιν. Η Κόλινς δηλώνει ότι δεν επικροτεί τους φόβους εκλογικών στρατηγών και αναλυτών ότι η συμμετοχή του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έχει επιπτώσεις στην προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας όπου σήμερα το κόμμα έχει πλειοψηφία 54 έναντι 46 εδρών που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί.

Ο συντηρητικός οικονομολόγος Άρθουρ Λαφέρ που ήταν σύμβουλος και του προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν, ενώ συμβουλεύει τον D. Trump σε θέματα φορολογίας, δηλώνει τη βεβαιότητά του, ότι ο Τραμπ είναι ανοιχτός σε αξιόπιστες συμβουλές. “Κοιτάξτε, αν έχετε καλύτερες ιδέες από αυτές που έχω εγώ, ενημερώστε με και θ'' αλλάξω...,” δηλώνει στους επικριτές του D. Trump.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Τζον Θουν από τη Νότια Ντακότα πιστεύει ότι η παρουσία του D. Trump στις εκλογές θα βοηθήσει ώστε να ψηφίσουν περισσότεροι ψηφοφόροι. “Υπάρχει πολλή ενέργεια και ένταση στην πλευρά μας,” σημειώνει.

Στο μεταξύ, στο επίπεδο αντιμετώπισης της διεθνούς πολιτικής και των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων, ο D. Trump δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην εφαρμογή ανακωχής στη Συρία, η οποία αποτελεί τη βάση της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας του ΟΗΕ στη Γενεύη, για την υπογραφή τελικής συμφωνίας ειρήνευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ