Η Ρ. Δούρου στο Eurocities Social Affairs Forum για το προσφυγικό

Η Ρ. Δούρου στο Eurocities Social Affairs Forum για το προσφυγικό

«Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, είναι ένα φαινόμενο που σήμερα αναμορφώνει την Ευρώπη, θέτοντάς την ενώπιον των ευθυνών της» υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στον χαιρετισμό της στην έναρξη του Eurocities Social Affairs Forum με θέμα «Welcoming refugees: a city challenge», που συνδιοργανώνουν (17 έως 19 Οκτωβρίου) ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και το δίκτυο πόλεων EUROCITIES.

Η κ. Δούρου χαρακτήρισε την εκδήλωση «σπουδαία πρωτοβουλία» για δύο λόγους:

Αυτόν που εμπεριέχει η διατύπωση του θέματος: «Welcoming refugees: a city challenge», όπου με την επιλογή του ρήματος welcome, «εκπέμπεται εξαρχής το μήνυμα από το Ελσίνκι ως την Αθήνα, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι παρείσακτοι στις τοπικές κοινωνίες». Το οποίο απαντά σαφέστατα επίσης στα κλειστά σύνορα και τους φράκτες.

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι εγγράφεται στη συλλογική προσπάθεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, να ανταποκριθεί στις πολλαπλές προκλήσεις που θέτει επιτακτικά, τα τελευταία χρόνια, το προσφυγικό/μεταναστευτικό φαινόμενο.

«Προκλήσεις» συμπλήρωσε η περιφερειάρχης, «που κατέδειξαν αδυναμίες, ολιγωρίες, καθυστερήσεις σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. «Ανέδειξαν όμως και το μεγάλο δυναμικό των τοπικών κοινωνιών, μέσα από τη συνεργασία των τοπικών αρχών με τους πολίτες, με τις ΜΚΟ, να δώσουν λύσεις, έστω και με πενιχρούς πόρους και λίγα μέσα, στις άμεσες ανάγκες χιλιάδων συνανθρώπων μας, σε ό,τι αφορά ζητήματα στέγασης, διατροφής, υγείας».

Έχουμε αποκτήσει, πρόσθεσε, αρκετή εμπειρία για να σκιαγραφήσουμε τα επόμενα βήματα. Τρία βήματα προς έναν στόχο: Να καταστούν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές παράγοντες - κλειδιά για την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής, κοινής προσέγγισης, με δίκαιη κατανομή των ευθυνών.

- Βήμα πρώτο: Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο πρέπει να καθιερωθεί το δικαίωμα των τοπικών αρχών να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις και τις πολιτικές, τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν, είτε πρόκειται για την υποδοχή, είτε για τη δυνατότητα πρόσβασης των προσφύγων/μεταναστών στην αγορά εργασίας.

- Βήμα δεύτερο: Οι περιφερειακές αρχές πρέπει να έχουν απευθείας πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στα ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως το AMIF, δηλ. το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

- Βήμα τρίτο: Συντονισμός της δράσης μας, μέσω της οικοδόμησης συνεργειών. Συνεργειών μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, των τοπικών και των περιφερειακών αρχών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ολοκλήρωσε η περιφερειάρχης, συμβάλλει καθοριστικά η πρωτοβουλία, φέτος τον Απρίλιο, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, για τη δημιουργία Δικτύου Αλληλεγγύης ευρωπαϊκών πρωτευουσών, γιατί τέτοιες συνέργειες, ενδεχομένως και με Περιφέρειες, αποτελούν το μέσο για να μετατρέψουμε αυτό που κάποιοι αποκαλούν «κρίση» σε ευκαιρία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ