Η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη - Ποια μέτρα έχουν λάβει οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου

Η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη - Ποια μέτρα έχουν λάβει οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου

Με την Ευρώπη να καταστεί και πάλι επίκεντρο του κορονοϊού, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου λαμβάνουν νέα μέτρα για να αναχαιτίσουν την πανδημία. Από την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας στην Ισπανία μέχρι το lockdown στην Αυστρία, οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν τη χρυσή τομή μεταξύ της υγειονομικής ασφάλειας και της προστασίας των οικονομικών δραστηριοτήτων, περίπου έναν μήνα πριν τα Χριστούγεννα.  

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αποτύπωσε σε χάρτη τα μέτρα που έχει λάβει κάθε χώρα στην προσπάθεια να τιθασεύσει το τέταρτο πανδημικό κύμα. Στο γαλάζιο χρώμα αντιστοιχούν οι χώρες που έχουν επιβάλλει περιορισμούς σε ανεμβολίαστους πολίτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβακία.

Αντίστοιχα, το πράσινο ανοιχτό χρώμα αντιστοιχεί στις χώρες που επιβάλουν τη χρήση κάποιου είδους πιστοποιητικού (εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ). Σε αυτό την ομάδα συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Δανία και χώρες της Βαλτικής.

Πηγή: Bloomberg

Στο μεταξύ, η Βαυαρία ακύρωσε τα χριστουγεννιάτικα παζάρια και επέβαλε lockdown σε όλες τις περιοχές όπου καταγράφονται πάνω από 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στο επταήμερο, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Σε αυτές τις περιοχές, μπαίνει λουκέτο σε μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια, καθώς και σε χώρους πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας μετά από σύσκεψη στο Μόναχο. Σχολεία και παιδικοί σταθμοί πάντως, θα παραμείνουν ανοιχτά.

Μέχρι στιγμής, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν επηρεάζουν οκτώ περιοχές της Βαυαρίας. Ο επικεφαλής του κρατιδίου, Μάρκους Σέντερ, έκανε μάλιστα λόγο για «ντε φάκτο lockdown» για ανεμβολίαστους σε ολόκληρη τη Βαυαρία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown άφησε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας κάνοντας λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Αναφέρθηκε, δε, στη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία στη χώρα, με χαρακτηριστικότερη την κατάσταση στη Βαυαρία, όπου μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες.

Την κατάσταση συναγερμού στη Γερμανία επιβάλλει η ταχύτατη επέλαση της πανδημίας, που έχει ως αποτέλεσμα ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους να φτάνει πλέον τα 500, με πολλά νοσοκομεία να βρίσκονται σε οριακό σημείο και να υποχρεώνονται σε μεταφορές ασθενών Covid σε άλλα. Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Αυστρία, που ανακοίνωσε καθολικό λουκέτο έως και είκοσι μέρες καθώς ο αντίστοιχος δείκτης για 100.000 κατοίκους φτάνει το τελευταίο επταήμερο στα 989 κρούσματα.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα η απόφαση του αυστριακού καγκελάριου Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για επιβολή καθολικού lockdown από τη Δευτέρα μπροστά στην έξαρση των κρουσμάτων καθώς και για υποχρεωτικό εμβολιασμό για το γενικό πληθυσμό από την 1η Φεβρουαρίου.

Η Γαλλία διαφοροποιεί τη θέση της από εκείνες τις χώρες που επιβάλλουν lockdown στους ανεμβολίαστους. Όπως δηλώνει πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, οι χώρες που υιοθετούν περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους είναι εκείνες που δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το (υγειονομικό) πάσο.

Συνεπώς, αυτό το μέτρο δεν είναι απαραίτητο στη Γαλλία, στην οποία εφαρμόζεται το υγειονομικό πάσο.

Στην Ιταλία η Αστυνομία κάνει εφόδους σε σπίτια αντιμεβολιαστών και συλλαμβάνει άτομα τα οποία παρακινούν μέσω των social media ανθρώπους σε βιαιοπραγίες εναντίων γιατρών που υποστηρίζουν το υγειονομικό πάσο -το οποίο επίσης ισχύει στη χώρα- και στην πρόκληση καταστροφών σε εμβολιαστικά κέντρα.

Οι πιο μαχητικοί αντιεμβολιαστές χρησιμοποιούν ομάδες συζήτησης στο Ίντερνετ, με τους πιο ριζοσπαστικούς να συμμετέχουν στην ομάδα συζήτησης «Basta Dittatura» («Φτάνει πια η δικτατορία») στο Telegram.

Η τσεχική κυβέρνηση προχωρά κι αυτή από την προσεχή Δευτέρα σε «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, επιτρέποντας την είσοδο σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια τους τελευταίους έξι μήνες.

Η Ολλανδία επέβαλε μερικό lockdown που αφορά όλους τους πολίτες, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Πρωθυπουργοί της Άνω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ, των δύο σφοδρότερα πληττόμενων από την πανδημία κρατιδίων της Αυστρίας.