Η Γερμανία ζητά να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στην ΕΕ

Η Γερμανία ζητά να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στην ΕΕ

Η Ευρώπη θα πρέπει να ορίσει ένα «γενναίο» όριο στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχεται κάθε χρόνο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο ντε Μεζιέρ τόνισε ότι «φυσικά πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι κάπου πρέπει να υπάρξει ένα τέλος» στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο περιορισμός του αριθμού των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να γίνει μέσω μιας σειράς μέτρων», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη έχει καθήκον να ορίσει έναν γενναιόδωρο αριθμό για την υποδοχή προσφύγων (…) Και μια προϋπόθεση για αυτό είναι ότι όταν φτάσουμε σε αυτό τον αριθμό, τότε δεν θα πρέπει να γίνονται άλλες υποδοχές τον χρόνο αυτό», εξήγησε ο ντε Μεζιέρ.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η απόφαση ενέχει τον κίνδυνο ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι παράλληλα με τον ορισμό ανώτατου ορίου θα πρέπει να υπάρξει και καλή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα ο ντε Μεζιέρ σημείωσε ότι ενδέχεται να καμφθεί και η αντίσταση που προβάλλουν κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατανομή των προσφύγων.

«Σε πολλές περιπτώσεις η άρνηση προέρχεται από το γεγονός ότι (οι χώρες) δεν μπορούν να είναι σίγουρες ότι όσοι έρχονται έχουν δικαίωμα στην προστασία και επειδή φοβούνται ότι θα έρθει ένας ανεξέλεγκτος αριθμός προσφύγων», είπε.

Μάλιστα ο ντε Μεζιέρ εξέφρασε την ελπίδα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μια πρόταση για διεύρυνση των καθηκόντων της Frontex».

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός τόνισε τη σημασία δημιουργίας hotspots στην Ελλάδα, κάτι που επιθυμεί και η Αυστρία.

«Βρισκόμαστε σε πολύ στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση (…) Προς αυτή την κατεύθυνση η Γερμανία και η Αυστρία προτίθενται να στείλουν στην Αθήνα συμβούλους για τα hotspots (…) Αυτοί θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση προσφέροντας νομικές και πρακτικές συμβουλές, ώστε να υποστηρίξουν τους Έλληνες», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ