Η Γαλλία θα πιέσει τις ΗΠΑ για να ενισχυθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η Γαλλία θα πιέσει τις ΗΠΑ για να ενισχυθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Υπέρ της ενίσχυσης και διεύρυνσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά το 2025 τάσσεται η Γαλλία, η οποία προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη κατάρρευσή της μπορεί να οδηγήσει σε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή. 

«Η Γαλλία θα επιχειρήσει να πείσει τον πρόεδρο Trump για την αναγκαιότητα αυτής της επιλογής, έστω κι αν πρέπει να γίνουν αρκετά για να συμπληρώσουν τη συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. «Είναι ζωτικής σημασίας να την διατηρήσουμε σε ισχύ, για να αποφύγουμε τη διάδοση (των πυρηνικών όπλων). Αυτή την περίοδο, βλέποντας τους κινδύνους που υπάρχουν με τη Β. Κορέα, πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε αυτή τη γραμμή».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και την «Ομάδα των 6» (τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία) εκπνέει το 2025 και θα πρέπει είτε να καταργηθεί είτε να ανανεωθεί μετά την αναθεώρησή της. 

Πάντως, την ίδια στιγμή, Τεχεράνη και Ουάσινγκτον αλληλοκατηγορούνται αναφορικά με το ποιος παραβιάζει τους όρου; της συμφωνίας αυτής. «Δεν θα επιτρέψουμε μία αδύναμη εφαρμογή ή επιτήρηση της συμφωνίας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Trump, Rick Perry -ενώ ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ali Chamenei, διεμήνυσε ότι «θα αντιδράσει έντονα» σε κάθε «λάθος κίνηση» από την πλευρά των ΗΠΑ.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons