Η C. Fernandez καλεί τους συμπατριώτες της να προστατέψουν τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της

Η C. Fernandez καλεί τους συμπατριώτες της να προστατέψουν τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της

Στη τελευταία της ομιλία ως πρόεδρος της Αργεντινής χθες, η Cristina Fernandez παρακάλεσε τους χιλιάδες υποστηρικτές της που είχαν συγκεντρωθεί να την αποχαιρετήσουν στο κέντρο του Μπουένος Άιρες να εγγυηθούν ότι τα επιτεύγματά της δεν θα απαλειφθούν από τη νέα κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση σηματοδότησε το τέλος 12 χρόνων αριστερού λαϊκισμού υπό την ηγεσία της Φερνάντες και του συζύγου της Nestor Krichner, τον οποίο διαδέχθηκε μετά από εκλογική νίκη το 2007 (ο Kirchner πέθανε από καρκίνο το 2010). Σήμερα θα ορκιστεί ως νέος πρόεδρος ο Mauricio Macri, ο οποίος κέρδισε τον δεύτερο γύρο εκλογών τον Νοέμβριο.

«Πιστεύουμε σε όσα έχουμε καταφέρει ως τώρα, οπότε χρειάζεται να έχουμε θετική αντιμετώπιση και να εγγυηθούμε ότι αυτά δεν θα καταστραφούν», είπε στους υποστηρικτές της η Fernandez, στην πλατεία μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απελθούσα πρόεδρος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Macri. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας το 1983 όπου πρόεδρος δεν παρίσταται στην ορκωμοσία του εκλεγμένου διαδόχου του.

Πολλοί Αργεντίνοι θαυμάζουν την πρώην πρόεδρο για την διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων, την εθνικοποίηση μερικών εταιρειών και την εισαγωγή νέων πολιτικών δικαιωμάτων όπως των γάμων μεταξύ των ομοφυλόφιλων. Μια υποστηρίκτρια κρατούσε πινακίδα σε σχήμα καρδιάς που έγραφε: «Σ'' ευχαριστούμε για 12 χρόνια ισότητας, ίσης μεταχείρισης, (κοινωνικής) ένταξης και (εθνικής) κυριαρχίας».

Η κριτική που της ασκείται ισχυρίζεται ότι η Fernandez δημιούργησε μια κουλτούρα επιχορηγήσεων και έπνιξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής με παρεμβατικές πολιτικές. Ο Macri έχει υποσχεθεί να ξηλώσει τους κρατικούς ελέγχους στην οικονομία και να ακολουθήσει περισσότερο ορθόδοξες πρακτικές.

Το κόμμα της Φερνάντες, Μέτωπο για τη Νίκη, εξακολουθεί να κρατεί τη πλειοψηφία των θέσεων στο κοινοβούλιο και θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Macri να εισαγάγει μεγάλες αλλαγές, μια από τις οποίες θα χρειαστεί να κάνει είναι να μειώσει ένα μη βιώσιμο επίπεδο δημόσιων δαπανών.

Μερικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες, σύμφωνα με οικονομολόγους του ιδιωτικού τομέα. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, ο έλεγχος των κινήσεων κεφαλαίων έχει αποτρέψει τις επενδύσεις και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο επίπεδο του 25%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ