HRW: Οι προτάσεις της Κομισιόν για το ασύλο δίνουν έμφαση σε περιοριστικά και τιμωρητικά μέτρα

HRW: Οι προτάσεις της Κομισιόν για το ασύλο δίνουν έμφαση σε περιοριστικά και τιμωρητικά μέτρα

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση «αντανακλούν το αρνητικό πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη και την τάση για περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Σχολιάζοντας τις προτάσεις που παρουσίασε η Επιτροπή πριν από δύο ημέρες, το Παρατηρητήριο αναγνωρίζει ότι «προτείνει ορισμένα σημαντικά και θετικά μέτρα» αλλά δίνει έμφαση σε «περιοριστικά, ακόμα και τιμωρητικά μέτρα για να αποτρέψουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυκλοφορία τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

Η Επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, αναφέρει ότι θα μελετήσει το πώς θα μπορούσε να προσαρμοστεί το επίπεδο δικαιωμάτων που παρέχεται στους ανθρώπους που έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρική προστασία «προκειμένου να μειωθούν τόσο οι αδικαιολόγητοι παράγοντες έλξης όσο και οι δευτερογενείς μετακινήσεις» και θα προτείνει ακόμη μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο καθεστώς του πρόσφυγα και στην επικουρική προστασία, αλλά με λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στους δικαιούχους.

Επίσης, η Επιτροπή επαναλαμβάνει τον στόχο της για μία ευρεία λίστα στην ΕΕ «ασφαλών χωρών προέλευσης», που, όπως τονίζει το Παρατηρητήριο, θα σήμαινε ότι όλοι οι υπήκοοι αυτών των χωρών θα υπόκεινται σε ταχείες διαδικασίες εξέτασης του αιτήματός τους για προστασία, βασισμένες στο τεκμήριο ότι δεν έχουν στην πραγματικότητα ανάγκη διεθνούς προστασίας. «Η προσέγγιση αυτή είναι εγγενώς προβληματική, δεδομένου ότι δημιουργεί μεροληψία κατά την εξέταση των επιμέρους αιτημάτων ασύλου», υποστηρίζει η οργάνωση. Για παράδειγμα, προσθέτει, η Ουκρανία παρέμεινε σε αρκετές λίστες κρατών-μελών της ΕΕ για χώρες ασφαλούς προέλευσης, για μήνες έπειτα από τη σύγκρουση και την επιδείνωση των συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξάλλου, η οργάνωση επισημαίνει ότι η Κομισιόν προτείνει σκληρά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει και να τιμωρήσει τους αιτούντες άσυλο σε περίπτωση μετακίνησης από τη μία χώρα της ΕΕ στην άλλη για να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, γνωστή ως «δευτερογενής μετακίνηση» (secondary movement). «Το να τιμωρείς τους αιτούντες άσυλο επειδή κάνουν επιλογές σχετικά με το πού πιστεύουν ότι έχουν τις καλύτερες πιθανότητες για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, συμπεριλαμβάνοντας και τους αγαπημένους τους, είναι σκληρό, άστοχο και κοντόφθαλμο. Το αν ένα άτομο έχει επιχειρήσει μία δευτερογενή μετακίνηση δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με τον προσδιορισμό της αξιοπιστίας ή της αξίας της αίτησης ασύλου» σχολιάζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τέλος, για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας σχετικά με την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία, το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για «έλλειψη διαφάνειας και αβεβαιότητα για την τύχη των επαναπατριζόμενων στην Τουρκία, που έχουν αμαυρώσει τις πρώτες επιστροφές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ