H Κίνα μας θυμίζει ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό

H Κίνα μας θυμίζει ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, τη χώρα από όπου ξεκίνησε πριν από σχεδόν δυόμιση χρόνια η πανδημία της Covid 19, αποδεικνύει εμπράκτως πως ο ιός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη και πως δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, απλώς την «παραμελήσαμε» λόγω άλλων καταιγιστικών εξελίξεων, στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία και στο φλέγον ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.

Στις 13/3 εντοπίστηκαν στην Κίνα 2.142 κρούσματα κορονοϊού, ενώ στο 14ημερο μεταξύ 28η Φεβρουαρίου και 13ης Μαρτίου καταγράφηκαν 6682 νέες μολύνσεις και από την αρχή του 2022 έχουν καταγραφεί στην αχανή χώρα περισσότερα από 9.000 κρούσματα, έναντι 8.378 κρουσμάτων στο σύνολο του 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Στην πόλη Τσανγκτσούν, στη νοτιοανατολική Κίνα, με πληθυσμό 17 εκατ. πολίτες έχει επιβληθεί lockdown και η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, που εδρεύει εκεί έχει αναστείλει την παραγωγή της. Στην κινέζικη πρωτεύουσα της τεχνολογίας, την πόλη Σενζέν έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και οι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους κατοίκους να εργαστούν από το σπίτι, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει (ξανά) η διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Η άνοδος των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα συνοδεύτηκε από αντίστοιχο φαινόμενο στο Χονγκ Κονγκ, όπου η επιδημιολογική καμπύλη της πανδημίας έκανε μετά από πολλούς μήνες οξυκόρυφη κορύφωση με 13.335 κρούσματα να καταγράφονται μέσα σε ένα 24ωρο, την 13η Μαρτίου.

Στο διάστημα των δύο εβδομάδων από 28 Φεβρουαρίου έως και 13 Μαρτίου έχουν εντοπιστεί 452.321 νέες μολύνσεις με τη ανοδική πορεία των κρουσμάτων να ξεκινά την 25η Φεβρουαρίου μετά την καταμέτρηση 10.010 νέων κρουσμάτων. Για το φαινόμενο του Χονγκ Κονγκ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίγκας Μαγιορκίνης επισημαίνει ότι μπορεί μια χώρα όπως το Χονγκ Κονγκ να παρουσιάζει συνολικά 90% εμβολιαστική κάλυψη αλλά στις ομάδες άνω των 60 ετών υπάρχει σημαντικό εμβολιαστικό κενό και αυτό που χαρακτηρίζει την αποτελεσματικότητα της ανοσοποίησης του πληθυσμού είναι τα ηλικιακά κριτήρια των εμβολιασμένων.

Όσο δηλαδή παραμένει μια κρίσιμη μάζα ηλικιωμένων και υπερηλίκων ανεμβολίαστη, τόσο η Covid 19 θα ρίχνει βαριά τη σκιά της. Σε μικρογραφία το ίδιο ισχύει για την πατρίδα μας ενώ θα πρέπει να εξακολουθούμε να βλέπουμε τον ανοσοποιημένο πληθυσμό σαν μια δυναμική ισορροπία, όπου το τείχος της μη σοβαρής νόσησης υψώνεται ψηλότερα όταν εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι, αλλά η ανύψωσή του δεν αρκεί. Θα πρέπει να μην αρχίσει να ξηλώλεται από την κάτω πλευρά, όσο παρέρχεται ο χρόνος του εμβολιασμού των ηλικιωμένων.

Γι' αυτό άλλωστε η μεγάλη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, στον απόηχο του πολέμου που επισκιάζει τα πάντα είναι η διενέργεια της 4ης δόσης στους ηλικιωμένους ανθρώπους με κάθε χώρα να θέτει το πήχη στην ηλικία που κρίνει κατάλληλη.

Για τη Σουηδία, το ορόσημο είναι από τα 80 έτη και μετά, για τη Γερμανία από τα 70 έτη και μετά και για την Αγγλία από τα 75 έτη και μετά, όπως αναφέρει η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την προβληματίζει και η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στην πορεία της αποκλιμάκωσης της πανδημίας, λόγω της διακοπής της εκστρατείας εμβολιασμού στις βομβαρδιζόμενες ουκρανικές πόλεις, του Νότου, της Ανατολής αλλά και του Δυτικού τομέα. Είναι άλλωστε ακόμα νωπό το οδυνηρό μάθημα από τον πόλεμο στη Συρία, που μας θυμίζει ότι όταν οι εμβολιασμοί ρουτίνας μειώθηκαν δραματικά στο 40%, από άνω του 85%, επανεμφανίστηκε η ξεχασμένη πολιομυελίτιδα.