H Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη
Ν. Δένδιας

H Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη

«Πέρα από όποιες απογοητεύσεις ή πικρίες δικαιολογημένες η μη, η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Αρχίζει να αντιλαμβάνεται. Κάποιες φορές δειλιάζει, κάποιες φορές οπισθοχωρεί, γεγονός είναι πως η Ευρώπη οφείλει να αντιληφθεί τη γεωπολιτική της ευθύνη. Η Ευρώπη δημιουργήθηκε αρχικά για να εξαλείψει την οποιαδήποτε απειλή πολέμου. Πως μπορεί λοιπόν να ανέχεται απειλές πολέμου; Κανένα αποτύπωμα οπλικού συστήματος δεν υπερβαίνει το αποτύπωμα του διεθνούς δικαίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Βουλή.

Προβληματισμένος και συναισθηματικά φορτισμένος ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις πολύ νωπές εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνοντας μήνυμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εντούτοις αποσαφήνισε -και για να απαντήσει στις αντιπολιτευτικές δυνάμεις αλλά και για να δώσει ένα ευρύτερο στίγμα- πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν διακατέχεται από τιμωρητική διάθεση έναντι της Τουρκίας, αλλά η συζήτηση περί κυρώσεων, έχει λάβει χώρα εντός του πλαισίου των συνταγματικών δικαιωμάτων της Ελλάδας να προασπίζεται τα συμφέροντά της με κάθε νόμιμο μέσο.

Έθεσε δε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή του συγκεκριμένου ζητήματος, λέγοντας πως η άμεση επιβολή κυρώσεων χωρίς δεύτερη σκέψη από την πλευρά της Ευρώπης, θα οδηγούσε μερίδα της τουρκικής κοινωνίας που είναι φίλα διακείμενη στην Ευρώπη και σε θεμελιώδεις αξίες της και ιδανικά, να αισθανθεί προδομένη και έωλη και να απομακρυνθεί από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν συνειδητοποιήσει το γεωπολιτικό τους βάρος και αυτό αποδεικνύεται από την επιβολή κυρώσεων του Κογκρέσου στην Τουρκία για τους πυραύλους S-300, ενώ εξήρε τη συνολική στάση του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος ανοιχτά καταδίκασε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την προκλητική στάση της απέναντι στη χώρα μας.

«Οι δηλώσεις από την πλευρά Μπάιντεν», μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, συμπλήρωσε.

Σχετικά με την κυβερνητική στάση υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και εποικοδομητικό διάλογο, με ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας –εφόσον το επιθυμεί και η ίδια –πάντοτε υπό τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφέρθηκε στο χτίσιμο συμμαχιών της Ελλάδας και στην εξωστρέφεια που επέδειξε ειδικά τον τελευταίο καιρό, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη στρατηγικής σημασίας συμφωνία άμυνας και διπλωματίας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός στο Κατάρ, στο άνοιγμα με το Μπαχρέιν,το Ιράκ, το Ιράν, την Τυνησία και το Μαρόκο που επισκέφθηκε πρόσφατα, το Ισραήλ και την Ινδία, με την οποία έχουν διευρυνθεί οι επαφές μας.

Σχετικά με τη Ρωσία μίλησε για επανεκκίνηση των σχέσεων με την Ελλάδα, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, διέλυσε έναν μύθο, υποστηρίζοντας ανοιχτά τη χώρα μας για το δικαίωμα της να προβεί στην επέκταση των 12 μιλίων βάσει και των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως η Τουρκία του 21ου αιώνα που διέπεται από εθνικισμό, νέο-οθωμανικό φονταμελισμό, υποδαυλίζοντας το θρησκευτικό φανατισμό στην Ευρώπη και αποκλίνοντας από τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δυσκολεύει τα πράγματα…

«Εμείς όμως θα συνεχίσουμε αποφασιστικά», κατέληξε.

Διαβάστε Περισσότερα