Γκ. Μαγιορκίνης: Πάνω από 100.000 νοσούν από κορονοϊό σήμερα στην Ελλάδα

Γκ. Μαγιορκίνης: Πάνω από 100.000 νοσούν από κορονοϊό σήμερα στην Ελλάδα

«Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι νοσούν αυτή τη στιγμή στη χώρα από τον πανδημικό ιό, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς ο αριθμός όσων έχουν προσβληθεί είναι μέχρι και τριπλάσιος από όσους έχουν διαγνωστεί», τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση του υπ. Υγείας.

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας σε ερώτηση του liberal.gr, τόνισε ότι «η νόσος βρίσκεται μέσα στην κοινωνία και μας προσβάλλει με ταχύτατους ρυθμούς σε κάθε σημείο της καθημερινής μας ζωής, όταν ερχόμαστε κοντά σε άλλα άτομα στις διαδρομές που κάνουμε προκειμένου να πάμε στη δουλειά μας, να ψωνίσουμε τα απαραίτητα ή ακόμη και να πάμε μια βόλτα το κατοικίδιό μας σε σημεία όπου υπάρχουν κι άλλοι συμπολίτες μας».

Σύμφωνα με τον ο επίκουρο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, «ο ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται η νόσος βαίνει μειούμενος με το γενικό lockdown, αν και παραμένει υψηλός, αφού κάθε δύο ασθενείς μολύνουν τρεις υγιείς ανθρώπους (Rt 1,5)».

«Με το γενικό lockdown να μειώνει τις επαφές του πληθυσμού κατά 50-60% ελπίζεται μια δραστική μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής της νόσου την ερχόμενη εβδομάδα, σε επίπεδα κάτω της μονάδας (Rt 1), ώστε να ξεκινήσει η φθίνουσα πορεία της πανδημίας στη χώρα συνολικά». συμπλήρωσε.

Η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ακόμα ότι «στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα», ενώ για τα ζητήματα της πανδημίας στην Ελλάδα ενημέρωσε ότι «βλέπουμε πως η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, «η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Βέβαια, όπως τόνισε ο ίδιος, «αυτή η διαφαινόμενη και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7-10 ημέρες».

Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, είπε ότι «σε σχέση με την Αττική εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο. Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα».

Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ' επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη «δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι' αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε και τόνισε ότι στην Θεσσαλονίκη «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα».

Διαβάστε ακόμα:

Β. Παπαευαγγέλου: Γιατί αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα δημοτικά σχολεία