Β. Παπαευαγγέλου: Γιατί αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα δημοτικά σχολεία

Β. Παπαευαγγέλου: Γιατί αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα δημοτικά σχολεία

«Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες» δήλωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. 

«Μας περιμένει ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι «την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε. Βλέπουμε ήδη μια εικόνα σταθεροποίησης».

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε και για το κλείσιμο των σχολείων, τονίζοντας ότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που είναι μικρότερα των 10 ετών, περνούν ηπιότερα την ασθένεια σε περίπτωση που νοσήσουν και δεν είναι υπερμεταδότες. Ωστόσο, το κλείσιμο των σχολείων είναι μονόδρομος για να περιοριστεί η κινητικότητα που δημιουργούν τα ανοικτά σχολεία (γονείς, δάσκαλοι κ.λπ.).

Η ίδια χαρακτήρισε την τηλεκπαίδευση ιδιαίτερη πρόκληση για τα παιδιά και τους γονείς τους. Ανέφερε, όμως, ότι η παραμονή τους στο σπίτι ίσως μία ευκαιρία για ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά.

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης η Δράμα και η Πέλλα, σχολίασε, τονίζοντας ότι το δεύτερο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα. 

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».