Γιατί έχασε η Μαρί Λεπέν

Γιατί έχασε η Μαρί Λεπέν

Photo by Getty Images/Ideal Image

Φράγμα στις φιλοδοξίες της Μαρί Λεπέν και του ακροδεξιού, ρατσιστικού, εθνικιστικού Εθνικού Μετώπου(FN) να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, με το βλέμμα στραμμένο στις Προεδρικές Εκλογές του 2017, έβαλαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι, στον χθεσινό Β' Γύρο των τοπικών εκλογών.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι, έστειλαν το μήνυμα τους στον Α΄ Γύρο των Τοπικών εκλογών όπου την πρώτη θέση κατέλαβε το FN, χθες όμως αποφάσισαν να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στο συστημικό πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Με μια αύξηση της συμμετοχής που έφτασε σχεδόν το 9%, αλλά και με την απόσυρση σε τρεις περιφέρειες των υποψήφιων των Σοσιαλιστών, που μάλιστα ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τους υποψήφιους της κεντροδεξιάς, το FN δεν κερδίζει τελικά καμιά περιφέρεια. Σαρκοζί και Ολάντ φαίνεται να μοιράζονται τις έδρες κερδίζοντας από 5-7 περιφέρειες το κάθε κόμμα.

Οι εκλογές αυτές που σηματοδότησαν την δυναμική επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί με το αναβαπτισμένο κόμμα της κεντροδεξιάς, με το νέο όνομα του «Οι Ρεπουμπλικάνοι», συγχρόνως ανέδειξαν ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και την χαμηλή δημοτικότητα του Προέδρου Ολάντ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κρατά ακόμη δυνάμεις.

Τα συστημικά πολιτικά κόμματα με μια μεγάλη κινητοποίηση και, αφού η γαλλική κοινή γνώμη είχε υποστεί το πρώτο σοκ από την νίκη της Λεπέν στον Α΄ Γύρο των Τοπικών εκλογών, πέτυχαν να κλείσουν τον δρόμο του FN σε μια πρόβα τζενεράλε, με άσκηση εξουσίας στις Περιφέρειες, για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει δυναμικά στο γαλλικό πολιτικό παιγνίδι και πλέον απευθύνεται σε ένα εκλογικό σώμα το οποίο είναι απογοητευμένο από την διάψευση των υποσχέσεων του Φ.Ολάντ, από μια μέτρια διακυβέρνηση των τελευταίων ετών, που όχι μόνο δεν ανόρθωσε την Γαλλική οικονομία, όπως ήταν η δέσμευση του Γάλλου Προέδρου, αλλά έχει οδηγήσει σε εκτροχιασμό τα δημόσια οικονομικά.

Ο Ν.Σαρκοζί έχοντας παίξει κομβικό ρόλο στην διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος, στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Γαλλίας, θα «σηκώσει» από δω και πέρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές το γεγονός ότι ο κ. Ολάντ κατάντησε την Γαλλία υποχείριο των Γερμανών, ακυρώνοντας τον πρωταγωνιστικό και ισότιμο ρόλο που είχε το Παρίσι με το Βερολίνο ως ατμομηχανές της Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα που είναι η Ασφάλεια, η ατζέντα του κ.Σαρκοζί είναι ξεκάθαρη, καθώς από την προηγούμενη θητεία του είχε αναγάγει το θέμα της Ασφάλειας ως κορυφαίο για την Γαλλία. Τότε είχε κατηγορηθεί ως συντελικός, σήμερα όμως μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι ο γαλλικός λαός μαλλον δεν βρίσκει «συντηρητικά» τα μετρά αστυνόμευσης, έλεγχου και παρακολούθησης υπόπτων για σχέση με τους τζιχαντιστές.

Ο Σαρκοζί κάνει το come back (το 2010 το κόμμα του, UMP, είχε χάσει τις 12 Περιφέρειες) χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει πολλά από την φιλοσοφία του και την πρακτική του. Όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές θα στέλνει το μήνυμα ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να ανακόψει τον ακροδεξιό-ρατσιστικό εφιάλτη που φέρει το όνομα «Λεπέν».

Και έτσι πλέον όλη η στρατηγική του θα κινηθεί στην προσπάθεια να είναι αυτός που θα περάσει στον Β΄ Γύρο των προεδρικών εκλογών, οπότε θα είναι πολύ πιο εύκολο για τον ίδιο είτε να κερδίσει δεξιούς και ακροδεξιούς ψηφοφόρους έναντι του Φ.Ολάντ ή σε διαφορετική περίπτωση να κερδίσει την στήριξη συστημικών δυνάμεων προκειμένου να αποφευχθεί το «μοιραίο» για την Γαλλία αλλά και την Ευρώπη. Κερδίζοντας έτσι, μια ακόμη θητεία στην Προεδρία της Γαλλίας.

«Η Γαλλία είναι χώρα του δικομματισμού. Το Εθνικό Μέτωπο είναι το ένα κόμμα και απέναντι είναι όλοι οι άλλοι μαζί» δήλωσε η κ. Λεπέν χθες, μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα.

Η «απειλή Λεπέν» κάθε άλλο παρά έχει εξουδετερωθεί στην Γαλλία.

Το 2002 στις προεδρικές εκλογές τα υπόλοιπα κόμματα είχαν κατορθώσει να συμπιέσουν την Μαρί Λεπέν στο 18%, ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα στο Β' Γύρο των προεδρικών εκλογών η υποψήφια του FN θα αποσπάσει ποσοστό σχεδόν 40%. Στον Α' Γύρο των εκλογών το FN είχε έρθει πρώτο σε 6 από τις 13 περιφέρειες κερδίζοντας 28% των ψήφων, το καλύτερο ποσοστό που έχει πετύχει, 3 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από εκείνο των ευρωεκλογών.

Κυρίως όμως, η νίκη της Λεπέν είναι ότι έχει μπολιάσει την δική της ατζέντα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας. Τα ξενοφοβικά και αντιευρωπαϊκά μηνύματα του FN, οι συνεχείς δηλώσεις ακόμη και για αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρώπη, στην οποία απέδιδε όλα τα δεινά, έβρισκαν ευήκοα ώτα όχι μόνο σε περιθωριοποιημένα στρώματα της Γαλλικής κοινωνίας, αλλά κυρίως στην μεσαία και ανώτερη τάξη.

Παρά το γεγονός ότι χθες το FN ήρθε τρίτο κόμμα σε ψήφους, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι τόσο η Μαρί Λεπέν όσο και η ανιψιά της, που επίσης ήταν υποψήφια, και στον πρώτο γύρο είχαν αποσπάσει σχεδόν 40% η καθεμία, έχασαν τελικά, αλλά αυξάνοντας τα ποσοστά τους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η επιστροφή του Ν. Σαρκοζί που κάθε άλλο παρά θα υποστήριζε πειράματα «τύπου Τσίπρα», και η πίεση που νοιώθει πλέον ο πρόεδρος Ολάντ από ακροδεξιά και κεντροδεξιά, δυσκολεύουν ιδιαίτερα την στήριξη που προσέφερε μέχρι τώρα το Παρίσι στην ελληνική κυβέρνηση, έναντι κυρίως της Γερμανίας και των άλλων δανειστών.

Όσο πλησιάζουμε προς τις γαλλικές εκλογές όλο και θα χαλαρώνει αυτή η στήριξη, αποδυναμώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την διαπραγματευτική θέση της χώρας, με την κυβέρνηση Τσίπρα να αναζητά συμμαχίες ειτε στην Ιταλία, ειτε στην Πορτογαλία. Συνταγή εκ προοιμίου αποτυχημένη, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν ο σύμμαχός σου είναι ίσως η Πορτογαλία, ίσως και η Κύπρος, πρακτικά έχεις σηκώσει Λευκή Σημαία, πριν από την μάχη...