Για ρωσικά αντίποινα προετοιμάζονται οι Ουκρανοί μετά την βύθιση του καταδρομικού «Moskva»

Για ρωσικά αντίποινα προετοιμάζονται οι Ουκρανοί μετά την βύθιση του καταδρομικού «Moskva»

Για ρωσικά αντίποινα προετοιμάζονται οι Ουκρανοί για τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva». «Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν την επίθεση», δηλώνει το Κίεβο. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας χτυπήθηκε από δύο ουκρανικής κατασκευής πυραύλους Neptune. Σύμφωνα με τη Μόσχα, στο καταδρομικό ξέσπασε φωτιά που προκάλεσε την ανατίναξη των πυρομαχικών, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό ότι χτυπήθηκε εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων στο Κίεβο.    

Το πλήρωμα του καταδρομικού Moskva δεν μπορεί να έχει σωθεί, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, η οποία εκτίμησε πως η Μόσχα «δεν θα συγχωρήσει» στο Κίεβο τη βύθιση αυτού του σκάφους «συμβόλου των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της».

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν», την επίθεση στο Moskva, δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το πλήγμα εναντίον του Moskva, ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους Neptune, «δεν έπληξε μόνο το σκάφος, έπληξε και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του εχθρού», εκτίμησε.

«Παρακολουθήσαμε τα σκάφη που προσπαθούσαν να έλθουν σε βοήθεια, όμως ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας», γιατί «μια καταιγίδα εμπόδισε τη διάσωση του σκάφους και την απομάκρυνση του πληρώματος», είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες προς το παρόν για την τύχη του πληρώματος, ελλείψει «αξιόπιστων δεδομένων».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες πως το πλήρωμα -τουλάχιστον 500 άτομα- «απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά». Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Επίσης, η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε αν το σκάφος υπέστη επίθεση με πυραύλους, λέγοντας μόνο πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πάνω στο πλοίο εκτόξευσης πυραύλων μήκους 186 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκραγούν πυρομαχικά. Και πως το καταδρομικό βυθίστηκε στη συνέχεια στην προσπάθεια ρυμούλκησης προς το πιο κοντινό λιμάνι.

Η Γκουμενιούκ είπε πως η Ουκρανία περιμένει τώρα αντίποινα της Μόσχας, που έπληξε ήδη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ένα εργοστάσιο νοτιοδυτικά του Κιέβου που κατασκευάζει τους πυραύλους Neptune οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, εναντίον του Moskva, και απείλησε να εντείνει τις επιθέσεις της στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση πως οι επιθέσεις εναντίον μας θα ενταθούν, ότι ο εχθρός θα εκδικηθεί, ότι θα υπάρξουν επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμοί πυροβολικού. Είμαστε έτοιμοι, θα τους αντικρούσουμε».

Νεκρός ο κυβερνήτης του ρωσικού καταδρομικού Moskva

Ο καπετάνιος του πολεμικού πλοίου Moskva σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια έκρηξης και επακόλουθης πυρκαγιάς στο πλοίο, σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Evening Standard. 

Ο πρώτος καπετάνιος, Άντον Κούπριν, 44 ετών, σκοτώθηκε μετά το χτύπημα στο πολεμικό πλοίο από δύο ουκρανικούς  πυραύλους Neptune, σύμφωνα με πηγές του Κιέβου.

«Πέθανε κατά τη διάρκεια έκρηξης και της πυρκαγιάς που προκλήθηκε στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών του Κιέβου.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Δεν θρηνούμε».

H πληροφορία μεταδίδεται και από ουκρανικά μέσα. 

 Η Ρωσία  από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι το πλήρωμα πραγματοποίησε έγκαιρα εκκένωση αλλά υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές για εκατοντάδες χαμένες ζωές στο θωρηκτό.

Μια «τελετή αποχαιρετισμού» στο καταδρομικό πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σεβαστούπολη την Παρασκευή σε ένα μνημείο προς τιμήν της 300ης επετείου του ρωσικού στόλου. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τη Μόσχα για τον Κούπριν, αλλά η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει θανάτους αξιωματούχων  στον πόλεμο των 51 ημερών.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο καπετάνιος Αλεξέϊ Μπογκομόλοφ, του 25ου συντάγματος των ειδικών δυνάμεων της GRU (Σταυρούπολη),  έχει επίσης σκοτωθεί στο πεδίο. Η κηδεία του Μπογκομόλοφ φέρεται να έχει προγραμματιστεί το Σάββατο στην επαρχία Τάμποφ.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι το «Moskva» βυθίστηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν τώρα ότι το βυθισμένο ρωσικό καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ανώτερος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι πρόκειται για πυραύλους Neptune που χρησιμοποιούνται κατά πλοίων. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι υπήρξαν Ρώσοι θύματα, αν και οι αριθμοί είναι ασαφείς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν το υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη που ανέφερε ότι το πλοίο Moskva βυθίστηκε στη Μαύρα Θάλασσα μετά από πυρκαγιά και εκρήξεις σε πυρομαχικά που είχαν αποθηκευτεί στο πλοίο.

Η Ουκρανία υποστήριξε ότι εξαπέλυσε πυραυλικό πλήγμα στη Μόσχα από την ακτή, η οποία προκάλεσε έκρηξη στο πλοίο.

Η σοβιετική καταγωγή

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τρεις πόλεμοι

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Διπλωματικές αποστολές

Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πλοίο συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Γιάλτα τον Αύγουστο του 1990.

Έλαβε μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις και είχε επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.

Είχε επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές τον Αύγουστο του 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.