Για το εμπάργκο όπλων εναντίον της Σ. Αραβίας ψηφίζει σήμερα η Ε.Ε.

Για το εμπάργκο όπλων εναντίον της Σ. Αραβίας ψηφίζει σήμερα η Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει σήμερα υπέρ του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία ως αντίδραση στην εντεινόμενη κρίση στην Υεμένη. Η σχετική πρόταση θα έχει τη στήριξη όλων των ευρωομάδων του Κοινοβουλίου εκτός από αυτήν της Ακροδεξιάς, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Federica Mogherini, «να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου»

Το ζήτημα έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κυοφορούμενο deal πώλησης 300.000 βλημάτων για άρματα μάχης από τα ελληνικά αποθέματα. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπερψηφίσουν το εμπάργκο, όπως είχε προαναγγείλει χθες ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Την κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των Ευρωομάδων υπογράφουν από ελληνικής πλευράς, οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Να σημειωθεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει και στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 από την κ. Mogherini να αναλάβει πρωτοβουλία για την επιβολή εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. στη Σαουδική Αραβία. Το ψήφισμα τότε ανέφερε πως «η κατάσταση στην Υεμένη έχει επιδεινωθεί περισσότερο, μεταξύ άλλων λόγω της στρατιωτικής δράσης του συνασπισμού που τελεί υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν σταματήσει να χορηγούν όπλα στη Σαουδική Αραβία εξαιτίας της δράσης της στην Υεμένη, ενώ κάποια άλλα εξακολουθούν να παρέχουν στρατιωτική τεχνολογία κατά παράβαση κριτηρίων».