«Γενναίες» περικοπές συντάξεων ζητούν οι δανειστές

«Γενναίες» περικοπές συντάξεων ζητούν οι δανειστές

Οι δανειστές φαίνεται ότι δεν έχουν πεισθεί πως οι περικοπές του 1,8 δισ. ευρώ μπορούν να προέλθουν μόνο από κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με το Mega, έχουν καταθέσει τρία σενάρια: Να γίνει περικοπή 6% σε όλες τις συντάξεις από το πρώτο ευρώ. Να γίνουν περικοπές 15% στις συντάξεις πάνω από 800 ευρώ και να γίνουν περικοπές της τάξης του 30% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο ότι επειδή το τρίτο σενάριο θεωρείται και από τους ίδιους τους δανειστές ακραίο, προσανατολίζονται κυρίως στο δεύτερο σενάριο.

Επιπλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκφράζει την σκληρότερη θέση, θεωρούν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να πέσει από το 75% που είναι σήμερα σε ένα ποσοστό μεταξύ 45-55%. Όπως τονίζουν, αυτά τα ποσοστά ισχύουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και δεν θα είναι εύκολο για εκείνες που θα ψηφίσουν για την βοήθεια στην Ελλάδα να δεχθούν να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης.

Τέλος, οι δανειστές φέρεται να απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για ενιαίο μισθολόγιο καθώς λένε ότι δεν συνδέεται με την παραγωγικότητα.

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει ότι «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στα ουσιώδη χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού συστήματος, ο οποίος επισημαίνει ότι «σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να δώσουμε μια εθνική λύση σε ένα εθνικό ζήτημα, όπως είναι το ασφαλιστικό, όχι να νομοθετήσουμε με μεταφρασμένα κείμενα». Στην συνέχεια υπογραμμίζει ότι η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει «από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος», ενώ αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση και οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευθούν στον μέγιστο βαθμό».

«Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας ως προς την επιδίωξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής» αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι «εφόσον εμείς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας τα μέσα επίτευξής τους αφορούν εμάς. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε τη μετατροπή της διαπραγμάτευσης από διμερές θέμα σε ευρωπαϊκό, με την άμεση αναμειξή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Επιμένουμε» τονίζει «σε ένα δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με δύο τμήματα σύνταξης, και τα δύο προκαθορισμένων παροχών, και τα δύο υπό την εγγύηση του κράτους: μία Εθνική Σύνταξη πουν αθ δίνεται σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, αρκεί να έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται απο ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ, ισοδυναμώντας με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν πρόκειται ως προς αυτή να υποχωρήσουμε σε πιέσεις να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια».

Διαβάστε ακόμα:

- Δεν διέψευσε ο υφ. Εργασίας τα σενάρια για μειώσεις συντάξεων άνω των 800 ευρώ