Γ. Τσίπρας: Το 2016 θα είναι χρονιά ανάπτυξης και επενδύσεων

Γ. Τσίπρας: Το 2016 θα είναι χρονιά ανάπτυξης και επενδύσεων

Την πεποίθησή του ότι το 2016 θα είναι χρονιά ανάπτυξης εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την επίσημη παρουσίαση του «Συνηγόρου της Αγοράς». «Ελπίζουμε ότι η νέα χρονιά θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, στο βαθμό που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ήδη συντελεστεί, στο βαθμό που θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού σύστηματος και η ρευστότητα, και υπάρξει μια ορισμένη, αίσια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν όλοι οι όροι και για το 2016 να είναι μια χρονιά ανάπτυξης, ξεπεράσματος της ύφεσης, και επενδύσεων, ίσως το πιο κρίσιμο στοιχείο».

Επίσης διατύπωσε τη βεβαιότητα του πως η κυβέρνηση θα τα καταφέρει στην επόμενη τετραετία, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε άλλες ευκαιρίες και άλλες δυνατότητες να αργήσουμε σε πολύ μεγάλης ανάγκης αλλαγές που πρέπει να γίνουν». Τόνισε πως η εξωστρέφεια είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, ως αναγκαίος παράγοντας εξόδου από την κρίση και πορείας σε έναν αναπτυξιακό δρόμο, με την ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων στη δημόσια διοίκηση, όπως ο «Συνήγορος της Αγοράς». Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο επιχειρηματικής υποστήριξης, το οποία προσφέρει υπηρεσίες αρωγής στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της διαδικτυακής πύλης επιχειρηματικότητας «ΑΓΟΡΑ», στοχεύοντας στην υποστήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές.

Ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Τσίπρας έδωσε στην παραγωγική βάση της χωρας, που πρέπει να κατευθυνθεί, όπως είπε, σε υψηλότερη προστιθέμενη αξία, καινοτομία και εξειδίκευση. Ως προς την αποτελεσματικότητα της εξωστρέφειας, σημείωσε πως εκτός από εργαλεία χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και εντός του Δημοσίου, και στη διερεύνηση ξένων και νέων αγορών. Αν το ακολουθούσαμε συστηματικά εδώ και μερικά έστω χρόνια, θα υπήρχαν ήδη κάποια αποτελέσματα, διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ