Γ. Παπανδρέου: Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;

Γ. Παπανδρέου: Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;

Μια ακόμη εξουσία προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι πρέπει να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, τη διαβουλευτική με αλγόριθμους που είναι διαφανείς. Προτείνει και μοντέλο αυτοδιαχείρισης δεδομένων θέτοντας το ερώτημα: «γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;».

Συγκεκριμένα μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha o Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «Μπαίνουμε σε κρίσεις, π.χ. προσφυγική, κλιματική», προσθέτοντας πως υπάρχουν και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής για να σημειώσει ως παράδειγμα το γεγονός ότι «οι πλατφόρμες του Facebook έχουν μία τεράστια εξουσία μεγαλύτερη από τα κράτη. Έχουν μία συγκεντρωτική εξουσία» και να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτή είναι μία υπονόμευση της δημοκρατία»

Συνέχισε όμως αναφορικά με τη διαχείριση δεδομένων και αφού μίλησε για τις δύο σχολές που υπάρχουν, αυτή της Κίνας που υποστηρίζει πως τα data ανήκουν στο κράτος και αυτή των ΗΠΑ που υποστηρίζει πως ανήκουν στις πολυεθνικές, κατέληξε πως υπάρχει και η άποψη της αυτοδιαχείρισης των δεδομένων.

«Εμείς θέλουμε το μοντέλο αυτοδιαχείρισης των δεδομένων» θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;» επεξηγώντας ότι «εφόσον εγώ δίνω τα δεδομένα μου, γιατί να μην έχω ένα κομμάτι κέρδους από την επεξεργασία τους» ενώ αναρωτήθηκε: «Γιατί να μην κάνει η Ευρώπη μία πλατφόρμα των πολιτών;».

Τέλος, έθεσε και το θέμα των εξουσιών υποστηρίζοντας πως πρέπει πέραν των τριών, της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής «να έχουμε και τη διαβουλευτική εξουσία με αλγόριθμούς που είναι διαφανείς...».