Το φλεγμονώδες σύνδρομο ΜΙSC,  η μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά

Το φλεγμονώδες σύνδρομο ΜΙSC, η μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά

Η μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά από τη νόσηση με τον κορονοϊό είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που έχουμε γνωρίσει με τα αρχικά MISC. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας  Μαρίζα Τσολιά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν  νοσηλευτεί 120 παιδιά με MISC,  εκ των οποίων το 20% χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και το 40%  υπέστη μυοκαρδίτιδα ενώ ένα μικρό ποσοστό 7% υπέστη ανεύρυσμα στεφανιαίας αορτής

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες αγγειακές συνέπειες στα παιδιά μετά το σύνδρομο ενώ μία μελέτη που έρχεται από την Αμερική για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών δείχνει ότι ο εμβολιασμός εξασφαλίζει κατά 91%  προστασία από το σύνδρομο αυτό το οποίο αποτελεί και την πρώτη αιτία σοβαρής νόσησης. Είναι λοιπόν από μόνο του το γεγονός ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας.

Στο κύμα της Όμικρον τα περισσότερα περιστατικά στα παιδιά ήταν ήπια, κάποια σε συνδυασμό με ´ οξεία λαρυγγίτιδα και η εικόνα γενικά στα παιδιά συμφωνεί πλήρως με την εικόνα των ενηλίκων, στο  ότι οι περισσότεροι ασθενείς νοσούν ήπια.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μυοκαρδίτιδα από την ίδια την λοίμωξη είναι πολύ βαρύτερη από τη μυοκαρδίτιδα που μπορεί να προκληθεί  από τα Covid  εμβόλια με το αμερικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων CDC να εκτιμά ότι είναι από 10 έως 100 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από την λοίμωξη του κορονοιού, όπως αναφέρει ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Επιπλέον, οι μυοκαρδίτιδες που μπορούν   να συμβούν  μετά τον εμβολιασμό με τα mRNA εμβόλια είναι πολύ χαμηλές σε ποσοστό ένα σε 10.000 πληθυσμό ή ένα σε 100.000 πληθυσμό, ήπιες και σε ποσοστό 99%  ιάσιμες,  δηλαδή είναι πλήρως αναστρέψιμη η κατάσταση του ασθενούς.

Σε ό,τι αφορά την long Covid νόσο,  το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζουν τα παιδιά είναι κόπωση και για τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει  και έχουν νοσηλευτεί συνίσταται επανέλεγχος στις 12 εβδομάδες, στους έξι μήνες και αργότερα. Έχουν δημιουργηθεί ιατρεία long Covid  στα περισσότερα νοσοκομεία όπου γίνεται μία εκτίμηση της κατάστασης και ο ασθενής παραπέμπεται στον γιατρό ειδικότητας που θα πρέπει να τον παρακολουθήσει. Για τους ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσήσει  ήπια το τρίμηνο είναι ένα καλό διάστημα επανεξέτασης ενώ θα πρέπει να ελέγχονται οι ασθενείς  για λειτουργικές διαταραχές της αναπνοής δηλαδή εκείνη κατάσταση κατά την οποία το οξυγόνο που αναπνέουμε δεν περνάει εύκολα στο αίμα για να οξυγονώσει  το αίμα και τους ιστούς.

Στα παιδιά ένα δυσάρεστο φαινόμενο που παρατηρήθηκε παγκοσμίως και στην Ελλάδα είναι ότι η πανδημία και όλη αυτή η πίεση που προκλήθηκε στην κοινωνία οδήγησε σε αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας ειδικά στους εφήβους. Πρόκειται για  ένα φαινόμενο που δεν έχει σχέση με τους ανθρώπους που νόσησαν είναι γενικό και δυστυχώς έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Από τα ιατρεία long Covid των νοσοκομείων και την εμπειρία των δύο χρόνων της πανδημίας βλέπουμε ότι αντίθετα με τα παιδιά, στους μεγάλους τα περιστατικά long Covid  είναι περισσότερα και ένας στους δύο ασθενείς έχουν υπολειπόμενες βλάβες, που εντοπίζονται με  απεικονιστικές εξετάσεις στον πνεύμονα στο τρίμηνο, μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων  της λοίμωξης. Από τους περισσότερους ενήλικες ασθενείς με long Covid σύνδρομο , το 20%  δεν έχει επιστρέψει στην εργασία του όπως αναφέρει η καθηγήτρια Εντατικής θεραπείας, Αντωνία Κουτσούκου, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΚΠΑ για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.